Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Asszonytalálkozó emléknapon

2018. december 7., péntek, Nyílttér

A XIV. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó keretében a budapesti Országházban november 24-én, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkára ítéltek emléknapján került sor a Kárpát-medencei magyar családok konferenciájára. A rendezvényre a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületét is meghívták.

Az asszonytalálkozót Szőnyi Kinga elnök asszony nyitotta meg. A Kárpát-medencei magyarok megmaradásáról szóló konferencián előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnő tagozatának elnöke. A továbbiakban bemutatkoztak a civil szervezetek. A Felvidékről Okos Csaba és Diósi Katalin, a Sólyom Gyermekei Polgári Társulás alapítói Felvidékünk közös kincsei címmel a gyermektáborok fontosságáról tartottak előadást. Erdélyből Biszak Enikő, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének alelnöke Haza, hagyomány, hozomány címmel a közösségerősítő szerepvállalásról beszélt. Délvidékről G. Nagy Imola írónő Mit ér az ember, ha magyar? címmel egy meghurcolt délvidéki családapa életéről számolt be. Kárpátaljáról Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke A művészet összetartó ereje címmel tartott biztató jövőképet sugárzó előadást. A találkozón átadták az Arany Búzaszem-díjakat is.
Tudatosan tartották a konferenciát az emléknapon, hiszen nem volt olyan közösség és magyar család a Kárpát-medencében, amelyet valami módon ne érintettek volna a Gulag, illetve a második világháború utáni magyarellenes megtorlások szörnyűségei. A szomorú hangulat ellenére is felemelő volt az összmagyarság jelenléte az asszonytalálkozón.

Biszak Enikő

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2304
szavazógép
2018-12-07: Nyílttér - :

A mese útján

A Székely Mikó Kollégium előkészítő D osztálya nem véletlenül viseli a Mézengúzok nevet. A Háromszéki Közösségi Alapítvány Nem térkép e táj nevű pályázatát megnyerve bebarangoltuk Erdővidék néhány izgalmas, felfedezésre érdemes létesítményét, emlékművét.
2018-12-07: Nyílttér - :

SapiSentia vetélkedő másodszor

Második alkalommal szervezte meg a SapiSentia vetélkedőt középiskolások számára a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja november 27-én.