Nóta a léleknek

2018. december 10., hétfő, Közélet

A falusi lakodalmak hajnali nótázásának hangulatát idézték pénteken este Sepsiszentgyörgyön a Gábor Áron Teremben.

  • Közösen nótáztak. A szerző felvétele
    Közösen nótáztak. A szerző felvétele

A szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör karvezetője, Kelemen Alpár meghívására a bodosi Gálicza Karcsi bácsi olyan népdalokat, katonanótákat énekelt, amit kevés mulatságban hallani manapság. S mert zenekara is volt – a bandában a 90 éves, zalánpataki Préda Jenő bácsi is fiatalos lendülettel muzsikált –, na meg a dalkör is bekapcsolódott, a nótafa több mint egy óráig bírta szusszal.

A zsúfolásig megtelt teremben pedig sok ajak mozdult nótára, s a katonakeservesek hallatán sok szem telt meg könnyel. Kelemen Alpár pedig egy rögtönzött jelenetben mutatta be, hogy hogyan szokott „gyűjteni” Karcsi bácsitól. A rendkívül hangulatos est során Jánosi József táncmester egy kis ízelítőt nyújtott Erdővidék tánckultúrájából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1512
szavazógép
2018-12-10: Közélet - Mózes László:

Babonavacsora a Magmában

Kalória Eat Art címmel nyílt meg az év utolsó kiállítása a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben.
2018-12-10: Közélet - Iochom István:

Tűzben találkozó kultúrák

A Kolozsváron élő és alkotó képzőművész házaspár, Anastasia Vdovkina és Egri András második alkalommal állított ki Kézdivásárhelyen Hegedűs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás támogatásával. Először 2014. június-júliusában mutatkoztak be tűzzománc munkáikkal az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. Az újabb tárlatmegnyitóra pénteken este a Vigadó emeleti dísztermében került sor.