Hírsaláta

2018. december 11., kedd, Belföld

ÚJABB TÁBLAFESTÉS. Ismeretlen tettesek lefestették a magyar feliratot a kisszentlőrinci helységnévtáblán.

  • Fotó: Nyárádszereda önkormányzata / Facebook
    Fotó: Nyárádszereda önkormányzata / Facebook

Az esetről hétvégén tájékoztatták Nyárádszereda polgármesterét, a rongáló(k) a falu Marosvásárhely felőli kijáratánál piros festékkel húzták át a helységnévtáblán a magyar feliratot – közölte Facebook-oldalán a nyárádszeredai önkormányzat. „Nyárádszeredában és a hozzá tartozó településeken eddig nem volt hasonló etnikai feszültséget keltő megnyilvánulás, a városvezető szerint a román anyanyelvű tanácsosokkal is jó az együttműködés, így egyelőre nem lehet tudni, hogy mi az alapja a rongálásnak” – olvasható a bejegyzésben. Az önkormányzat leszögezte: követeli, hogy tartsák tiszteletben a többségben magyarok lakta település nyelvhasználathoz való jogát. A kétnyelvű helységnévtáblát a Maros Megye Tanácsának illetékesei állították fel. (Maszol)

BÜNTETÉSEK TÜNTETÉSÉRT. Nem tanácsos részt venni a Szociáldemokrata Párt (SZDP) ellen szervezett tüntetéseken Nagyváradon, sőt, az sem ajánlott, hogy a környéken tartózkodjon az ember, ha hasonszőrű rendezvény zajlik a városban. Mint kiderült, a helyi csendőrség húsz személynek küldött 500 lejes bírságról szóló értesítést, csupán azért, mert részt vettek egy november 21-én lezajlott tiltakozáson a repülőtér parkolójában. Az akciót a Civil Nagyvárad Egyesület szervezte aznap, amikor több szociáldemokrata képviselő érkezett a városba. A csendőrség olyanokat is megbírságolt, akiknek konkrétan semmi közük nem volt a tiltakozáshoz, csak épp a környéken jártak – írja Facebook oldalán az utcai megmozdulást szervező egyesület elnöke. Sebastian Duma úgy értesült, a bírságosztogatásról szóló parancs egyenesen Bukarestből érkezett, szerinte egyértelműen bosszúról van szó. (Főtér)

SOKBA KERÜL A FÉLRETÁJÉKOZTATÁS. Közel 7000 lejes perköltséget kell kifizessen Diana Apahidean egykori RTV-alkalmazott a csatornának, mivel alapfokon elvesztette az ellenük indított pert. Az ítéletet a Kolozs megyei törvényszék hozta. Apahidean 2016. augusztusában készített egy riportot a Kolozsvári Magyar Napokon szervezett Beatrice-koncertről. A riportban azt sugallták, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron, és úgy értelmezték, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntette fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot. Annak ellenére, hogy a kolozsvári regionális stúdióban nem engedték adásba és egyoldalúnak ítélték a riportot, az RTV központi csatornáinak híradóiban többször is leadták. Az Országos Audiovizuális Tanács 2017 februárjában ezért tízezer lejre bírságolta az RTV1-et, mivel állításuk szerint a köztévében sugárzott riport nem tudósított objektíven. Az újságíróval az RTV felbontotta a szerződést, aki emiatt később 100 ezer euróra perelte a csatornát, mivel az állította, hogy az megsértette emberi és szakmai méltóságát. (stiridecluj/Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2018-12-11: Belföld - :

A Vatra Românească tagja volt Dacian Cioloș

Dacian Cioloș volt európai biztos és technokrata miniszterelnök szélsőségesen nacionalista szervezetekben kifejtett fiatalkori tevékenységéről közölt tényfeltáró cikket a Gazeta de Cluj kolozsvári hetilap.
2018-12-11: Belföld - :

Magyarok taníthatják a románt

Döntőházként szavazta meg a szenátus az RMDSZ közbenjárásával elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely rendezi a román nyelv oktatásának kérdését – jelentette be tegnap Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.