Hírsaláta

2008. augusztus 14., csütörtök, Belföld

NEM BÍZNAK A POLITIKUSOKBAN. A GFK Custom Research idén március-áprilisban Romániában készült felmérése szerint a tűzoltóság a legmegbízhatóbb intézmény: a megkérdezettek 94 százaléka megbízhatónak tartja őket. Sorrendben a második a hadsereg (90%), a harmadik a posta (89%), a tanárokban 85, az orvosokban 75 százalék bízik, a reklámokban 58, a rendőrségben 53 százalék. Ezzel szemben a legkevesebben a politikusokban bíznak — bizalmi indexük mindössze 14 százalék. Az ügyvédek ennél valamivel jobban szerepeltek (42%). Az uniós országokban a politikusokkal szembeni bizalom aránya megegyezik a romániai átlaggal, míg a nyugat-európai országokban még ennél is rosszabb a megítélésük. Olaszországban 6, Görögországban 9, Franciaországban és Németországban 10 százalék a bizalmi mutatójuk. (Hotnews)

KÉT SZÉK KÖZÖTT A PAD ALATT? Dumitru Dragomir képviselő, a futball-liga elnöke nem indulhat a parlamenti választásokon az D-LP színeiben, mert nem tagja a pártnak, és nem is szerepel a megyei szervezet névsorán. (România liberă)

GYERMEKSZÜLŐK. Nemrég Prahova megyében egy 13 éves kislány és egy 16 éves fiú vált szülővé. A 13 éves édesanyát nagyszülei nevelték, amikor tavaly a falubeli diszkóban megismerkedett leendő gyermeke édesapjával. A lány rokonainak beleegyezésével a két kiskorú nemsokára össze is költözött, s nemrég világra jött elsőszülött gyermekük is. A nőgyógyász szerint a szülés teljesen normálisan zajlott le, 2,15 kg-os baba jött a világra. Az édesanya négy elemit járt, az iskolát akkor hagyta ott, amikor megismerte az édesapát, s mezőgazdasági munkából szeretné felnevelni gyermekét. Ebben természetesen szerelme is segíteni fog, aki most 40 lejért dolgozik naponta. A szociális munkások, még ha a pszichológusok nem is értettek ezzel egyet, beleegyeztek abba, hogy az újszülött a családban maradjon. A rendőrség eljárást indított az apa ellen, aki még börtönbe is kerülhet kiskorú megrontásáért. (Mediatica)

ÁLOMISKOLA. Az egészségügyi tárca eddig csak belső körökben terjesztett terve szerint a tanintézeteknek nem szennyezett környezetben kell lenniük, az órarendnek nem szabad zsúfoltnak lennie, az iskolatáskának könnyűnek kell lennie, a padnak pedig ergonomikusnak, az osztályokat természetes fénnyel kell megvilágítani. A terv szerint a tanóráknak 7 óra 30 perc után kell kezdődniük, és nem szabad 19 óra utánig tartaniuk. (Hotnews)

OLCSÓBB LETT A ROMTELECOM. A Romtelecom augusztus 11-től a magánszemélyek esetében 40 százalékkal csökkentette a társaság telefonhálózatában csúcsidőben (8 és 18 óra között) folytatott megyeközi beszélgetések díjszabását és 17 százalékkal a más, vezetékes telefonhálózatokra kapcsolt számok hívásának költségeit. (NewsIN)

FELÚJÍTJÁK A NAGYVÁRADI VÁRAT. A középkori épületegyüttest közel nyolcmillió eurós európai támogatással rehabilitálja az önkormányzat. Eddig ez a legnagyobb támogatás, amit a vár valaha kapott. Az épületekkel párhuzamosan az építmény infrastruktúráját is feljavítják, az építkezési és restaurálási munkálatok körülbelül három évig fognak tartani. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-14: Közélet - Bodor János:

Jó az elképzelés, ha be nem porosodik! (Jegyzet)

A helyi tanács éppen hat évvel ezelőtt hozott egy határozatot — a 2002/34. számút —, amely egy sor kötelezettséget szab meg közintézményeknek, jogi és magánszemélyeknek a tulajdonukban levő ingatlanok és a hozzájuk tartozó területek rendben tartására.
2008-08-14: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nem lesz ügyészségi vizsgálat
A volt kormánytagok ügyében kezdett ügyészségi vizsgálat folytatása ellen foglalt állást tegnap a képviselőház. A főügyészség azt kérte a honatyáktól, hogy engedélyezzék a korrupcióval gyanúsított Adrian Năstase volt miniszterelnök és Miron Mitrea volt közlekedési miniszter ellen indított vizsgálat folytatását. Năstase esetében a képviselők közül 150-en voksoltak a vizsgálat folytatása ellen, és csak 120-an támogatták az ügyészi kezdeményezést. Mitreánál 160-an szavaztak amellett, hogy az ügyészek folytassák munkájukat, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a főügyészség megkapja a vizsgálathoz szükséges engedélyt, mert a javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget.