Visszakozott Macron

2018. december 12., szerda, Világfigyelő

Emmanuel Macron francia államfő hétfő esti televíziós beszédé­ben jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a megmozdulásokat kísérő erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja. Jelezte, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban, s azt is elismerte, hogy a szociális válság jeleit nem ismerte fel azonnal.

A köztársasági elnök 13 perces beszédét nagy várakozás előzte meg, miután a december 1-jei, erőszakos zavargásokba torkollott tüntetőnap után az elnök először szólalt meg az ügyben.

Emmanuel Macron jelképesen „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Konkrét intézkedéseket is bejelentett a lakosság anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent.

A 2000 eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetés alól). A jövő évtől adó- és járulékmentesek lesznek a túlórapénzek – ezt a Nicolas Sarkozy államfő által bevezetett intézkedést az előző elnök, a szocialista François Hollande törölte el. Emmanuel Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ennek érdekében az elnök ma fogadja a nagyvállalatok és bankok vezetőit. Macron azt is szeretné, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna.

A bejelentett intézkedések Olivier Dussopt költségvetési államtitkár szerint mintegy 8–10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek. Az Európai Bizottság azonnal jelezte, hogy figyelemmel kíséri a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait.

A sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első szociális lépéseket, de úgy értékelték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, s jövő szombaton ismét jelentős megmozdulások várhatók. A Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte tüntetések a közutakon épített úttorlaszok mentén. A francia kormány – eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének – a múlt héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt. A tüntetők azonban ezt már kevésnek tartják, egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, s követelik Emmanuel Macron távozását is.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista François Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1549
szavazógép
2018-12-12: Világfigyelő - :

Katonai behívó elől bujkálókra vadásznak (Kárpátalja)

Műveleti egységeket hoztak létre Kárpátalján a katonai és rendvédelmi hatóságok a katonai behívó elől bujkáló sorkötelesek felkutatására, mert a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban.
2018-12-12: Világfigyelő - :

Új megállapodásért házal Theresa May

Theresa May brit kormányfő európai körútra indult, és megpróbál változtatásokat elérni a megállapodásba foglalt ír biztosíték ügyében.