Több kell a biztonságnál

2018. december 13., csütörtök, Család

A magyar, holland, brit és török szülészeti ellátás modelljét ismertették a múlt heti budapesti nemzetközi szülészeti konferencián. Szervezői – a Mindent A Nőkért Alapítvány és a Magyar Szülésznők Egyesülete – a szülészeti ellátás kihívásaira, a legújabb kutatási gyakorlatokra és eredményekre, a társadalmi elvárásokra összpontosítottak.

Szó esett többek közt a várandósgondozás, a vízben szülés, a szoptatás, a homeopátia és aromaterápia jelentőségéről, valamint egy magyar találmányról, amely a terhesség és a szülés alatti oxigénhiányos állapot megelőzését támogatja.

A csütörtöki megnyitón Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: emberségesebbé, nyugodtabbá akarják tenni a szülés feltételeit, például a bababarát kórházakkal, a családbarát szülészetek meghonosításával. A szemléleti elemek között említette a család egészének támogatását, a méltóságteljes szülés biztosítását, valamint az anyatejes táplálás elősegítését is. Bíznak benne, hogy az intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növeléséhez – mondta –, hiszen a szülés élménye nem csupán a baba élete szempontjából fontos, az anya tapasztalata a későbbi gyermekvállalására, így a népességgyarapodásra is kihathat. A konferencia az anya testi-lelki egészségéről, az aggódó apáról és a megszülető babáról is szól – sorolta Csányi Endre Péter.

Az esemény védnöke, Pap Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályát vezető főorvos azt mondta: az elmúlt ötven évben előtérbe került a biztonság, közben azonban elfelejtették, hogy az anyává válásban a pozitív élmény az egyik legfontosabb. (MTI–i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1731
szavazógép
2018-12-13: Család - :

A náthának is lehetnek szövődményei

Ha romlik a náthás gyermek általános állapota, orvoshoz kell vinni, ugyanis a náthának is lehetnek szövődményei – hívta fel a szülők figyelmét Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász.
2018-12-13: Család - :

Otthonaink szennyezett levegője

A világ népességének több mint 40 százaléka van kitéve nagyfokú háztartásbeli levegőszennyezettségnek, amelyért általában a főzéshez, fűtéshez és világításhoz használt anyagok, technológiák a felelősek. Az újszülöttekre és a kisgyermekekre fokozottabb fenyegetést jelent a háztartásbeli légszennyezettség.