Fekete Vince könyvbemutatójaA lélek tájain

2018. december 15., szombat, Közélet

Egy nagy – talán összegző? – kötetből kilógó ciklus Kizökkent idő felcímmel. Amúgy összeáll egésszé, csak nem találja ott a helyét. Viszont egymagában... Csak a felcím nem való kötetcímnek, mintha valami német filozófus eszmefuttatását rejtené.

  • Pálffy Tibor, Bogdán László, Fekete Vince és Szonda Szabolcs.  Albert Levente felvétele
    Pálffy Tibor, Bogdán László, Fekete Vince és Szonda Szabolcs. Albert Levente felvétele

Legyen Szárnyvonal. Nem vasúti szakkönyv, hanem a vidéklét felvállalását jelenti, azt, hogy „nekem ez a periféria a centrum”. És hogy mi van az ötven plusz kettő versben? Látszólag a természet. Az a táj, amelyik „az én Bermuda-nyolcszögem”. Sarokpontjai a Szent Anna-tó, Bálványos, Kommandó, a Perkő, és így körbe. De „a táj soha nem csak arról szól, hogy a levelek rezegnek, a bogárka mászik, a Nap rásüt szárnyaira, a táj sosem személytelen”. Mint ahogy a természetviszony sem csupán a szülőföld szeretetét jelenti, ez „abszolút érzelmi viszony, a természettel való szimbiózis része”. Ahogyan körülöttünk mindig történik. Tavasz, nyár, ősz, tél. „És megint elölről, ciklikusan, az élet megy tovább”. Vagy a táj lehet a haza is, a táj, melynek „bármelyik magaslata azt is jelképezheti, hogy erről a pontról is ugyanúgy átélhető és megélhető a lét, mint a világ bármely helyéről”. A lélek tájai ezek.

A fenti sorok egy rendezvényről szóló nem szabályos tudósítást rejtenek. Tegnap délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatta be Fekete Vince a Magvetőnél idén megjelent verseskötetét, melynek létrejöttéről, belső világáról Bogdán László és Szonda Szabolcs faggatta. A kötetből felolvasott Pálffy Tibor színművész. Végül a szerző is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1662
szavazógép
2018-12-15: Közélet - Farcádi Botond:

A magyar, aki Románia címerét alkotta (Heraldikusok konferenciája)

Keöpeczi Sebestyén József egyike azon magyar személyiségeknek, akikre büszke lehet Románia is, hiszen ő alkotta meg a Román Királyság hivatalos címerét az első világháborút követően. A háromszéki címerművész nevéhez számos más címer fűződik –például a Magyar Királyság középcímere az Osztrák–Magyar Monarchia keretében –, életútjáról és alkotásairól esett szó azon a konferencián, amelyet az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület Kovászna Megye Tanácsával partnerségben szervezett tegnap Sepsiszentgyörgyön.
2018-12-15: Közélet - Mózes László:

Az EMŰK hét bő esztendeje

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) gyűjteményének egy részét bemutató tárlat nyílt tegnap este a sepsiszentgyörgyi kiállítótér földszinti és emeleti termében. Az EMŰK eddigi hét éve során közel hetven kiállítást szerveztek, színvonalas katalógusokat adtak ki, melyek egyszer az erdélyi kultúra cölöpjei lesznek, igazolva, hogy itt a XXI. század elején mertek nagyot álmodni – hangsúlyozta Vargha Mihály.