Tisztelet? Tisztelet!

2018. december 18., kedd, Kármentő
Demeter Virág Katalin

Sepsiszentgyörgy örök nagyáruházában időzök egy viszonylag új boltban, ajándékot, lehetőleg hasznosat keresek szeretteimnek. A tágas, kivilágított térben még nézelődnek néhányan, az elárusító hölgyek közül ketten polcokat rendeznek.

Egyikük hangosan utasítgat, kissé idegesen magyarázza kolléganőjének, mit és hogyan kellett volna elrendezni, faggatózik, miért nem kerültek előtérbe bizonyos termékek. Közben, úgy tűnik, korhol is valakit a csapatból – igaz, az érintett éppen nincs jelen. Meglehetősen egyoldalú szóváltásukat nehéz nem meghallani, és látom, bizony, másokat is zavar a nyilvános kioktatás. Egy vásárló, aki éppen fizet, a pénztáros hölgynek jegyzi meg, mennyire visszatetsző a kolléganő módszere, és abban határozottan egyetértek vele: ez a fajta modor nem megtartja, sokkal inkább elriasztja a vásárlót. Nézetletérés minden közösségben előfordul alkalomadtán, de egy boltban, ahol vélhetően az a cél, hogy a betérő vásárlót udvariasan kiszolgálják, talán másként kellene ezeket a dolgokat intézni. Négyszemközt, diszkréten, közvetlenül az érintettel...

Néhány perccel később a profizmust csupán nevében idéző élelmiszerboltban keresem a napi legszükségesebbeket. A tejtermékes hűtők előtt egy idős hölgy próbál választani megannyi dobozos tej közül. Végül kiemel egyet, s a mögötte árufeltöltést mímelő – közben kolléganőjével trécselő – fiatal elárusítóhoz fordul, és – magyarul – megkérdezi, mennyibe kerül. A szőke lány hirtelen abbahagyva a csevegést, idegesen megigazítja szemüvegét, és félvállról odavágja a néninek – románul –: ott az ára, meg kell keresni a polcon... Kolléganőjével egy pillanatra találkozik a tekintetünk, meglepettségünket nehezen tudjuk leplezni. A megkérdezett helyett végül ő megy a polchoz, megkeresi a termék árát és – magyarul – válaszol az idős hölgynek. A néni kissé zavarodottan megköszöni a segítséget – mindketten keserű szájízzel, csalódottan indulunk a pénztárak felé...

A jó modort – ideális esetben – otthon tanulja meg az ember ama sokat emlegetett s igencsak meghatározó hét esztendő alatt. Amennyiben ez mégsem sikerült volna, nem árt észben tartani: tanulni nem szégyen, mindig lehet és kell is, különösen a tiszteletet, emberséget.

Ha máskor nem, legalább advent idején érdemes lenne erre is figyelni...

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 97
szavazógép
2018-12-18: Közélet - :

Sportpályák a szaklíceumba

Kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és tollaslabdapályát, futópályát és távolugrópályát alakítana ki a Berde Áron-szaklíceum udvarán Sepsiszentgyörgy önkormányzata.
2018-12-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megbánja, aki nem válogat

Jövő évtől többet kell fizetniük azoknak, akik nem válogatják külön az újrahasznosítható hulladékot Sepsiszentgyörgyön: az önkormányzat megszavazta a differenciált díjszabás bevezetését. Az intézkedést a köztisztasági vállalat javaslatára fogadták el, és azzal indokolták, hogy 2019-től ismét büntetőilletéket kell fizetni a lerakott vegyes szemét után, mert nem értük el a kitűzött szintet az újrahasznosításban.