Új székházba költözik a magánerdészet

2018. december 18., kedd, Közélet

Kézdivásárhelyen a Vágóhíd utcában a Kézdialmási Magánerdészethez tartozó közbirtokosság képviselői és meghívottak jelenlétében avatták fel a magánerdészet új székhelyét. A székházavatás szalagvágás nélkül, de egyházi áldással zajlott, Rancz Sándor, a Kézdialmási Magánerdészetet működtető Veresvíz Egyesület elnökének köszöntőbeszéde után Kopácsi Ferenc kézdialmási római katolikus plébános megszentelte az új székházat.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Rancz Sándor az elmúlt tizennyolc esztendő legfontosabb mozzanatait, eseményeit foglalta dióhéjban össze. Elmondta: 2000. október 20-án az éppen megalakult közbirtokosságok és helyi tanácsok képviselői tartottak gyűlést a kézdialmási művelődési otthonban. Ott hangzott el a magánerdészet megalakításának ötlete, majd létrejött a Veresvíz Egyesület. A 2001. január 10-én bejegyeztetett szervezet Háromszék első magánerdészete lett, 2003. február 15-én kapták meg a működési engedélyt. A kezdeti 6200 hektáros területet 22 ezer hektárra növelték, ekkora területet ügyelnek fel jelenleg Háromszéken, Hargita és Bákó megyében. Rancz Sándor azt is elmondta, hogy a mostani lesz a negyedik székhelyük.

Az első Kézdialmáson, a következő kettő Kézdivásárhelyen volt, az egykori fás vállalatnál, illetve a városházán. A telket, amelyre az új székházat felépítették, három évvel ezelőtt vásárolták. A magánerdészet jelenleg 35 alkalmazottal dolgozik. Az új székház földszintjén külön helyiségben működik a termelési és könyvelési osztály, itt egy nagyobb gyűlésterem is van, az emeleten három iroda és két vendégszoba kapott helyet. Az új székház a közbirtokosságok anyagi hozzájárulásával épült fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2018-12-18: Közélet - :

Zord időben jó vásár Baróton

A szombat délutánra beígért Titán-koncert ugyan a zord idő miatt elmaradt, ám a szervezők így is sikeresnek ítélik meg a hétvégén a városközpontban tartott karácsonyi kézművesvásárt. Közel negyven árus kínálta termékeit, zömében helyi termelők, kézművesek, de érkeztek a szomszédos Hargita megyéből is.
2018-12-18: Közélet - :

Szotyor a csatornahálózat bővítését kéri

Új tetőcserepet kapott a szotyori művelődési ház, amit az ott élők nevében megköszönt Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Miklós András falufelelős – értékelve, hogy nem csupán a beázástól mentesült az épület, hanem meg is szépült –, ám szóvá tette, hogy a szennycsatorna-építési munkálatok a végükhöz közelednek, és nem minden házhoz ér el a hálózat.