Tucatnyi új esély

2018. december 20., csütörtök, Család

December 4-én végezték el a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben az idei hatodik szívátültetést. Ezúttal egy tízéves gyermek kapott új szívet.

Ez volt idén a második olyan szívátültetés az intézetnél, amelyet gyermeken végeztek – mondta a szívsebészeti klinikát vezető Horaţiu Suciu pro­fesszor, aki a beavatkozást is irányította. A donor egy nyolcéves nagyváradi kislány volt, aki közúti baleset nyomán került az agyhalál állapotába. A szívet egy tízéves, Tulcea megyei kisfiú kapta, aki előrehaladott szívelégtelenségben szenvedett, s aki három éve szerepelt a transzplantációs várólistán.

A szervkivételt az intézet egyik orvoscsapata Nagyváradon végezte, majd SMURD-helikopterrel szállították Marosvásárhelyre a szívet. „A műtét öt és fél órán át tartott, jól zajlott és bizakodóak vagyunk” – mondta az orvos.

A marosvásárhelyi intézetnél már több mint tíz szervátültetést végeztek gyermekeken, a legkisebb páciens kétéves volt, amikor a transzplantációra sor került. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1485
szavazógép
2018-12-20: Család - :

Az apa is felelős

Feleannyi spermájuk van azoknak a férfiaknak, akiknek apja dohányzott a gyermek fogamzása idején, mint a nem dohányzó apák fiainak – derítették ki a svédországi Lundi Egyetem kutatói.
2018-12-20: Család - :

Gomba és karácsony

Évszázadok során a jobbágyok (majd zsellérek, szolgák) gombával is tartoztak megadni jussát uruknak. Ezt például a munkácsi uradalom XVII. századi összeírásából is tudjuk. Legtöbbször szárított kucsmagombát – Gyergyóremetén például kétsingnyit – karácsonykor szoktak ajándékozni a földesúrnak, aki ezt általában busásan meg is hálálta. Göcseji adat a következő: Kétsingnyit minden „colonnus gazda” köteles volt a grófnak karácsony tájt beszolgáltatni ráadásként.