Kihirdették az ösztöndíjasok névsorát

2018. december 21., péntek, Közélet

Száznyolcvanöt pályázóból nyolcvanheten részesülnek egyenként százezer forint értékű Ady-ösztöndíjban és tizenheten kapnak ezerlejes támogatást a Háromszéki Közösségi Alapítványtól (HKA). A száznégy ösztöndíjasból negyvenegy diák háromszéki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben a tanévben 8,7 millió forintot biztosított a Nemzeti Tehetség Program keretében Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bákó megyei gyermekek támogatására, az alapot a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) kezeli, és szintén ez a testület bonyolítja le a pályáztatást.

Bereczki Kinga, az SZTT elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a pályázók majdnem mind megfeleltek a feltételeknek és a benyújtott iratcsomókból kiderült, valamennyien rá is szorulnak a támogatásra. A rendelkezésre álló pénzkeretből azonban csak nyolcvanhét tanuló kaphatta meg az Ady-ösztöndíjat. Ezt az összeget egészítették ki a Háromszéki Közösségi Alapítvány bálján begyűlt tizenkétezer lejjel és a HKA saját alapjaiból még ötezer lejjel, amiből tizenhét diáknak juttatnak egyenként ezerlejes ösztöndíjat. Utóbbiak az Ady-ösztöndíjra pályázók közül kerülnek ki, akik a nyertesek után következnek az elért pontszám alapján.

Az ösztöndíjakkal azokat a tehetséges gyermekeket kívánják támogatni, akik anyagi nehézségek miatt nem tudnak haladni. Jó lenne, ha inkább hangszerre, számítógépre, egyéb eszközökre fordíthatnák a diákok az ösztöndíjat, de sok esetben bentlakási vagy ingázási költségekre kérnek támogatást, egyeseknek pedig alapvető használati cikkekre sem jut – hangsúlyozta Bereczki Kinga. A pályázati csomag részét képezi egy tanár vagy az iskolaigazgató ajánlása is, ami garancia arra, hogy a pályázó diák tehetséges, törekvő, érdemes a támogatásra – mondta az SZTT elnöke. Az ösztöndíjak folyósítását már ebben az évben megkezdik, a teljes alap kiosztása jövő március végéig tart.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2018-12-21: Közélet - :

Erdészekkel közösen ellenőriztek

Tematikus ellenőrzést végzett a Kovászna megyei közrendészet az olaszteleki és kovásznai erdészet munkatársaival együttműködve öt egységnél Erdővidéken, Orbaiszéken és Bodzavidéken kedden és szerdán.
2018-12-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Hagyományos iskolanap Uzonban

A Folyosó – Coridorul több nyelvű diáklap adta tudtul, hogy hagyományos iskolanapot szervez az uzoni Tatrangi Sándor-iskola: olyant, ahol a suliélet műsorszámait semmiképp sem lehetett különválasztani a karácsonyt köszöntő gyerekmosolytól.