Három év börtönre ítélték Olosz Gergelyt /FRISSÍTVE: Országos körözést adtak ki ellene/

2018. december 21., péntek, Közélet

Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság Olosz Gergelyt, az RMDSZ volt felső-háromszéki szenátorát, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. A rendőrségnek pénteken délig nem sikerült előállítani a volt honatyát, Olosz Gergely ellen országos körözést adtak ki.

A legfelsőbb bíróság a per több mint két évig tartó fellebbviteli tárgyalása eredményeképpen a bukaresti táblabíróság 2016-ban alapfokon meghozott ítéletét erősítette meg, és 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzást is elrendelt Olosz Gergely ellen.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy a politikus korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült. A csúszópénz egy részét a vállalkozók szaktanácsadói honoráriumnak álcázva fizették ki. Olosz Gergely arra használta befolyását, hogy közbenjárjon vádlott-társai érdekében a CEZ Románia Rt. vezetőségénél, az egyik vállalkozót pedig uniós forrásból megvalósult beruházásokhoz juttatta. Az ügy további négy vádlottja közül egyet egy év és négy hónap leöltendő börtönbüntetésre, hármat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet jogerős.

Az ügy további négy vádlottjának egyikét egy év és négy hónap leöltendő, a többi hármat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet jogerős.

Olosz Gergely korrupciós ügyét másodszor tárgyalta a román igazságszolgáltatás. Első alkalommal a bukaresti törvényszék hét év szabadságvesztésre ítélte, ám a fellebbezés nyomán a táblabíróság megállapította: a törvényszék nem volt illetékes az ügyben amiatt, hogy Olosz Gergely ügyvédi státusszal is rendelkezik. Ezután az ügyet újratárgyalta a bukaresti táblabíróság, a fellebbezést pedig a legfelsőbb bíróság.

Olosz Gergely 2007-2008 között volt az országos energiaár-szabályozó hatóság elnöke. 2008 és 2012 között az RMDSZ parlamenti képviselője, 2010-től frakcióvezetője, 2012-től 2013 májusában benyújtott lemondásáig a szövetség háromszéki szenátora volt. 2011-ben megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét is, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.

Miután alapfokon elítélték, Olosz Gergely 2013-ban lemondott szenátori mandátumáról, és kivonult a politikából. Ezt követően egy ideig a Holzindustrie Schweighofer jogi képviselőjeként dolgozott, elősegítve az osztrák vállalat rétyi megtelepedését.

A g4media.ro információi szerint Olosz Gergelyt tegnap este nem találták otthon, így akkor nem tudták börtönbe kísérni, ezért körözést helyeztek kilátásba ellene.

FRISSÍTÉS:

A rendőrség pénteken továbbra sem találta a volt honatyát. Nicoleta Tolvaj Marin, a Kovászna megyei rendőrkapitányság szóvivője szerint az előállítás rendőrségi művelete folyamatban van, Olosz Gergely ellen pénteken országos körözést adtak ki, személyi adatait elküldték valamennyi határátkelőhöz.

(MTI/g4media.ro)

 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2018-12-21: Belföld - :

Leváltották a bukaresti prefektust

A belügyminisztérium kérésére a kormány tegnap leváltotta tisztségéből Speranţa Cliseru bukaresti prefektust – közölte Nelu Barbu szóvivő.
2018-12-22: Riport - Nagy B. Sándor:

Merjünk bízni a jövőben (Adventi beszélgetés Csaba testvérrel)

Böjte Csaba ferences szerzetest nem kell bemutatni olvasóinknak, aligha él olyan ember a Kárpát-medencében, aki ne hallott volna róla és az általa vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő tevékenységéről. Nemes hivatásáról lapunknak is nyilatkozott már, ezúttal azonban nem a munkájáról kérdeztük, hanem azokról az általános gondokról, nehézségekről, amelyekkel valamennyien szembesülünk életünk során.