Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. december 27., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Szilveszter Sepsiszentgyörgy központjában
Városunkban idén sem marad el az óévet búcsúztató, az új évet köszöntő szilveszteri mulatság. Az eseményen nemcsak a tűzijáték millió fénycsóvája bűvöli majd el a közösséget, két izgalmas koncerttel is készülnek a szervezők.

Szilveszter estéjén 23 órától a brassói Coco Együttes lép színpadra, amelyet Románia egyik leg­ismertebb slágerrock-zenekaraként tartanak számon. Romániai idő szerint éjfélkor kerül sor az első, új évet köszöntő tűzijátékra. Ezt követően Vincze Lilla és barátai Napoleon Boulevard-dalokat adnak elő. Magyarországi idő szerint éjfélkor újabb tűzijátékkal ünneplik az új év beköszöntét. A rendezvény helyszíne Sepsiszentgyörgy főtere. A szervezők minden városlakót szeretettel várnak az ünnepségre. Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.

Színház
Objektív okok miatt ELMARAD a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mára tervezett, Kettős világban című előadása. A megvásárolt jegyek visszaválthatók a központi jegyirodában december 27-étől január 5-éig.
M STUDIO. A Lift – Boys Will Be Boys című előadás december 29-én, szombaton 19 órától látható a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. A Fehér Ferenc rendezésében készült produkcióval legutóbb Iránban, a Tabrizban megrendezett Alef Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatkozott be a társulat, ahol az előadás elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat. Az M Studio előadásaira érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.
SZILVESZTERI ELŐADÁS. December 31-én, hétfőn 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében Lucy Strate, avagy a Kilencek Tanácsa. Arisztophanész Lüszisztraté című műve alapján írta Bélai Marcel és Sardar Tagirovsky, rendező: Sardar Tagirovsky.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében december 30-án, vasárnap 19 órától Parti Nagy Lajos: Ibusár – előbemutató (jegyár: 25 lej); december 31-én, hétfőn 19 órától díszbemutató (jegyár: 50 lej).
DIÁKSZÍNPAD. December 29-én, szombaton 18 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpada a kovásznai művelődési központban bemutatja Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című mesedrámáját.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától az AranyAsszonyok című, Furik Rita rendezte rituális folklórelőadást felújított formájában játssza a társulat. Ugyanott december 28-án, pénteken 19 órától az Üsztürü és a Heveder zenekar közös koncertje hallható. A CsávásIram című koncert impulzív népzenei barangolás, amely a két erdélyi táncházzenekar 2016-ban kiadott, azonos című lemezének hangzásvilágát idézi meg. A muzsikusok a szászcsávási népzene lüktetését, illetve e sajátos zenei nyelvezet megnyilvánulási formáinak sokszínűségét mutatják be.
A CsávásIram című koncertet követően, 21 órától kerül sor a hagyományos karácsonyi táncházra, ahol a Heveder és a Folker együttes mellett a meghívott Üsztürü zenekar is muzsikálni fog. Az esemény helyszínéül a Tamási Áron Színház előcsarnoka szolgál, ahová szeretettel várják a helyi, illetve az ünnepekre hazalátogató néptáncszeretőket.
A Háromszék Táncegyüttes előadásaira, illetve az Üsztürü és a Heveder zenekar koncertjére a központi jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatók jegyek.

Képernyő
RTV2. Ma 13 órától (ismétlés): 140 évvel ezelőtt született Keöpeczi Sebestyén József, aki arról híres, hogy ő rajzolta meg a Magyar Királyság 1915-ös középcímerét, és ugyancsak az ő alkotása a Román Királyság 1921-es címere. A neves címerművész alkotásait és művészettörténeti munkásságát dr. Szekeres Attila István heraldikus méltatja.
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Erdővidéki karácsonyi vásár. 19.50 A Diakónia karácsonya. 20.10 Sütő Levente Lehel, Vargyas község polgármesterének évértékelő beszéde. 20.28 Várom az Urat! – a VIII. régiós adventi kórustalálkozó. 20.55 140 éve együtt – Sepsibacon és Telegdibacon egyesülésének évfordulós ünnepe. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től A karácsony mentőakció – francia–belga családi vígjáték, magyarul beszélő és Eliot, a legkisebb rénszarvas – kanadai animációs film, románul beszélő; 16.15-től Mary Poppins visszatér – amerikai családi fantasy-musical, románul beszélő; 16.30-tól A diótörő és a négy birodalom – amerikai családi kalandfilm-fantasy, románul beszélő; 18.30-tól Álommeló – amerikai romantikus vígjáték, magyarul beszélő; 18.45-től Űrdongó – amerikai akció-kalandfilm, sci-fi, román felirattal; 20.45-től Aquaman – amerikai–ausztrál akció-kalandfilm, fantasy, román felirattal; 21-től Legendás állatok – Grindelwald bűntettei – amerikai–angol fantasy, családi kalandfilm, román felirattal.

Könyvbemutató
DÍJAK KÖNYVE címmel jelentette meg a Magyar Pen Klub az elmúlt 100 év magyar kulturális díjainak teljes katalógusát. A monumentális művet Szőcs Géza költő, a kötet főszerkesztője, a Magyar Pen Klub elnöke mutatja be december 28-án 17 órakor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám).

Mentor Díj a tehetségek gondozóinak
December 31-éig lehet jelöléseket leadni egyénileg vagy csoportosan a Közösségért Alapítványhoz a Mentor Díjra. A díj a Mentor Trófea, egy oklevél és 8000 lej pénzjutalom. Az értékelésnél a kuratórium elsősorban azt vizsgálja, mekkora része volt a mentornak az általa felkészítettek sikerében. Így szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét azokra a tanárokra, nevelőkre, edzőkre, mentorokra, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, a háttérből segítik tanítványaik első lépéseit, akiknek áldozatvállalása, munkája nagyban hozzájárul egy-egy fiatal képességeinek kibontakozásához. Részletek a pentrucomunitate.ro honlapon.

Hitvilág
APRÓSZENTEK ÜNNEPE. A Pro Vita Hominis Társaság december 28-án 17 órától szentségimádást tart Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban, utána 18 órától szentmise. Ezt követően gyertyás körmenet az aprószentek emlékére a templomtól a kórház udvaráig. Várnak mindenkit, a körmenetbe az útvonal bármelyik részén be lehet kapcsolódni.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház szakemberei a december 17. és 24. közötti időszakban 825 esetet láttak el, közülük 263 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A következő esetek fordultak elő: 56 szív- és érrendszeri; 78 ideggyógyászati, 79 sebészeti; 90 belgyógyászati; 218 gyermekgyógyászati; 56 nőgyógyászati; 48 pszichiátriai és 130 ortopédiai sürgősség. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel 7 személy, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 8 személy jelentkezett. 11 ittas állapotba került személyt részesítettek kezelésben. Ebben az időszakban 16 lány és 8 fiú jött a világra.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
AUTÓBUSZ. Január 7-én, hétfőn a Sepsiszéki Székely Tanács autóbuszt indít Madéfalvára a Siculicidium emlékművéhez, onnan pedig Marosvásárhelyre a Kultúrpalota nagytermében tartandó megemlékező rendezvényre. Jelentkezni lehet munkanapokon 9–13 óráig a sepsiszentgyörgyi székházban (Konsza Samu utca 21. szám), vagy a 0267 318 180-as telefonszámon.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774, facebook: @liveartdancestudio.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19 és 23 óra között fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2018-12-22: Sport - Miska Brigitta:

Újabb magabiztos győzelem, a felsőházban telel a Sepsi OSK

Győzelemmel zárta az évet a Sepsi OSK, miután pénteken magabiztos játékkal 3–0 arányban diadalmaskodott az immár tíz mérkőzés óta nyeretlen és sorozatban hatodik vereségét elszenvedő Concordia Chiajna ellen az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában.
2018-12-27: Család - :

Múló időnk

Megint egy tovatűnt évet búcsúztatunk és egy újabb évnek nézünk elébe. Igaz lehet a megállapítás: semmi sem emlékeztet bennünket jobban az idő múlására, mint a naptár és a gyermekeink növekedése. Múló időnk tartamán nem tudunk változtatni, de a tartalmáért felelősek vagyunk.