Kell nekünk a Páva

2018. december 27., csütörtök, Kármentő
Fekete Réka

Nem kell megfogni az eke szarvát, hogy átvigyük a magyar népi kultúrát a túlsó partra – mondta Nagy Lászlót parafrazálva Agócs Gergely, a Fölszállott a páva zsűrijének tagja a népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedő karácsony előtti napokban tartott döntőjében. A felvidéki népzenész, néprajzkutató hangsúlyozta: ebben a bolond világban is vannak szép számban fiatalok, akik a dédapáinktól hátrahagyott örökséget megtanulják és tovább viszik, megmutatják a világnak és láthatóan büszkék arra, hogy ők ennek az értéknek a jelenkori birtokosai.

Diószegi László néprajzkutató – szintén zsűritag – szerint, ami most történik a népzenei és néptánc hagyomány átörökítésében, az részben annak köszönhető, hogy „a magyarországiak elfoglalták Erdélyt”, vagyis az utóbbi évtizedekben a Martin–Kodály–Kallós gyűjtőutak mintájára felkeresték a leginkább hagyományőrző vidékeket és gyűjtötték, ellesték, majd megtanulták a táncokat, dalokat és a hangszeres zenét. Gyertek közénk, kövessétek a példánkat – biztatta a fiatal versenyzőket Sebő Ferenc zsűrielnök, Kossuth-díjas zenész, aki csupán a folytonosságot kívánta ezáltal kiemelni, bár már az előző fordulókban többször hangsúlyozta, hogy amit a Páván lát és hall, az megnyugtató ezeknek a kincseknek a továbbélése, továbbéltetése szempontjából.

Láttunk, hallottunk táncot, zenét, dalokat a Kárpát-medence legkülönbözőbb néprajzi tájegységeiről, gyönyörködtünk a népviseletekben, és abban az élményben is részünk volt nekünk, tévénézőknek, akik követtük a Pávát, hogy a versenyzők egymást bátorítják, a szünetekben együtt muzsikálnak és a választott vagy a zsűri által kijelölt produkciók révén érezhetően közel kerülnek annak a vidéknek a lelkületéhez, amelyet egy adott fellépésben képviselnek.

Akik az idei Döntők döntőjében részt vettek, már korábbi években is bizonyították tehetségüket, elkötelezettségüket, ám ami a legfontosabb, hátuk mögött több százan, ezren vannak, akiknek természetessé vált a népi kultúra közelsége, amiben elévülhetetlen érdeme van a hetvenes években elindított és azóta is élő táncházmozgalomnak. Soha ennél rosszabb helyzetben ne legyen az a kultúra, ami ízig-vérig a miénk, amiben soha semmilyen időkben nem csalatkoztunk, de táplálékként igencsak jó alapanyagnak bizonyult.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2018-12-27: Közélet - Fekete Réka:

Borbáth Szilveszter a nyertesek között (Fölszállott a páva)

Nyíregyházán tanuló vargyasi fiú nyerte a Fölszállott a páva idei versenyén az énekes szólisták és énekegyüttesek kategória fődíját. Borbáth Szilveszter a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácsnak ajánlotta fel az egymillió forintos díjat, amit azzal indokolt, az elmúlt években ez a testület támogatta abban, hogy előbbre haladjon.
2018-12-27: Belföld - :

Megemlékezés és tüntetés

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989. decemberi forradalomról emlékeztek meg szombaton ellenzéki szervezetek felhívására több ezren Bukarestben és más nagyvárosokban kormányellenes, illetve a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (SZDP) elleni rigmusokat kiabálva.