Betlehemezők Kézdiszárazpatakon

2018. december 28., péntek, Közélet

Benkő László és Fülöp Erika kezdeményezésére három évvel ezelőtt újították fel a betlehemezést Kézdiszárazpatakon. Szerdán Kézdiszárazpatakon tíz portán jártak, Esztelneken egy, Kézdivásárhelyen pedig három helyen adták elő betlehemes játékukat, december 30-án pedig a kézdiszárazpataki római katolikus templomban mutatják be műsorukat.

  • Csavar Izabella felvétele
    Csavar Izabella felvétele

Elmondásuk szerint régebb nem gyermekek jártak betlehemezni, hanem meglett emberek: legények, sőt, házasemberek, akik a játékot kellő komolysággal, a liturgikus szolgálat igényével adták elő. Tíz-tizenkét, többnyire álarcos szereplő játszott: Szent József, Mária, király, királyszolga, huszár, három pásztor, angyal, bekérő, hamubotos. A betlehemesek most is házról házra járnak, a bekérő megkérdezi: beengedik-e a betlehemeseket? Kedvező válasz esetén bemennek a tisztaszobába, és előadják a misztériumjátékot. József, Mária és az angyal a szoba közepén, a betlehemi templomocska körül helyezkedik el. Amíg Heródes házában zajlik a cselekmény, és a király meg a huszár leborulva imádja a kisdedet, addig a pásztorok az ajtó melletti betlehemi mezőkön horkolnak.

A színek változását, a cselekmény súlypontjának áthelyezését egyik helyről a másikra a szereplők járkálása és a közbeiktatott ének jelzi. Így az angyal a betlehemi templomocskától, Heródes palotájától indul el az ajtó mellett fekvő pásztorokhoz, és lassan lépegetve énekel: Dicsőség a mennyben Istennek. A pásztorok szintén énekelve, a botokat elébb-elébb csapkodva a padlóra, nagy lassúsággal közelednek a betlehemi templom és jászol felé. A betlehemes játék bemutatása után a háziak pálinkával és kaláccsal kínálják a csoportot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2018-12-28: Kármentő - László Zsuzsa:

Kis tökéletlenség...

Lecsendesedett, szinte kiüresedett a város. Nehezen találtam két nyugis nap után egy üzletet, hogy feltöltsem a kifogyott gyümölcs- és tejkészletet. Jól van ez így. Az is, hogy csendes, békés, szép karácsonyunk volt, van. Mert megfogadtam, agyban időben nagyon eldöntöttem, és lőn.
2018-12-28: Közélet - :

Bírságoltak a rendőrök

Beavatkozásra készen álltak a Kovászna megyei rendőrök a karácsonyi szabadnapok alatt, december 21–26. között. 161 esethez szálltak ki, ezek közül 85-öt a 112-es sürgősségi hívószámon jelentettek be, továbbá 36 saját akciót szerveztek.