Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai UnióRománia átvette az elnökséget

2019. január 3., csütörtök, Belföld

Keddtől hat hónapon át Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a tisztséget Ausztriától veszi át, majd június 30-án Finnországnak adja tovább. Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Románia most először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet. Májusban rendezik az európai parlamenti választásokat, ezért szakértők szerint a most kezdődő fél év különösen jelentősnek számít.

  • Klaus Iohannis Sebastian Kurz osztrák kancellártól vette át a tisztséget. Fotó:  presidency.ro
    Klaus Iohannis Sebastian Kurz osztrák kancellártól vette át a tisztséget. Fotó: presidency.ro

Bukarest már véglegesítette a Kohézió mint közös európai érték mottójú programját, amelyben a tagállamok közötti összetartást, valamint a megosztottság csökkentését és a megkülönböztetés felszámolását tűzte ki célul. A konvergencia mellett a versenyképesség megerősítésére, a munkahelyteremtésre, az innovációra, a digitalizációra és a fenntarthatóságra kívánnak fókuszálni, emellett a biztonságra, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcra, a kibervédelem fokozására, illetve a határok védelmére.

A román kormány fontosnak tartja Európa globális szerepének és védelmi képességeinek megerősítését, a nyugat-balkáni EU-bővítés elősegítését, a multilateralizmus támogatását. Fókuszba kívánják helyezni a közös értékek, például a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok védelmét, a szolidaritás, az esélyegyenlőség megerősítését, a fellépést a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a populizmus ellen.

Az elnökség nyitóeseményére a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai január 10-én Bukarestbe látogatnak, ahol a román prioritásokról egyeztetnek. Jean-Claude Juncker egyébként korábban a Welt am Sonntag német lapnak úgy nyilatkozott, Románia technikai szempontból nagyon jól felkészült az Európai Unió Tanácsa hat hónapon át tartó soros elnökségének ellátására, de kételyei vannak afelől, hogy a kormány maradéktalanul megértette, mit jelent az EU-országok vezetése. Az EB elnöke úgy véli, a Romániában dúló politikai vita arra engedhet következtetni, hogy az ország jelenleg nem képez egységes entitást. „Ahhoz, hogy az EU-elnökség alatt Európa egységét népszerűsíthesd, otthon is egységes frontra van szükség” – fogalmazott.

„2019 az az év lesz, amikor Románia először tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Éljünk ezzel a lehetőséggel, és bizonyítsuk be, hogy Románia komolyan részt akar vállalni az európai projekt megszilárdításában” – üzente az év utolsó napján Klaus Iohannis államfő.

Viorica Dăncilă miniszterelnök újévi üzenetében úgy fogalmazott: „ez egy olyan projekt, amelynek egyesítenie kell minket, az állam intézményeit, a politikai erőket, a civil társadalmat, minden románt a világon”. Június 30-án Románia Finnországnak adja tovább az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 84
szavazógép
2019-01-03: Belföld - :

Új adóügyi intézkedések

Megjelent szombaton a Hivatalos Közlönyben az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelyet karácsony előtt rendkívüli ülésen fogadott el a Viorica Dăncilă vezette kabinet. Az intézkedések miatt a szakszervezetek tiltakozó megmozdulásokat terveznek.
2019-01-03: Belföld - :

Magyar zászlót próbáltak felgyújtani (Nagyvárad)

Megpróbálták felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ-székházra kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy az lángra kapjon. Az RMDSZ szerint a zászlót többször is megrongálták már az előző időszakban.