Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beiktatták Brazília új elnökét

2019. január 3., csütörtök, Világfigyelő

Beiktatták hivatalába Jair Bolsonaro brazil államfőt kedden. A 63 éves nyugalmazott katonatiszt 1990-től 27 éven át a Kereszténydemokrata Párt kongresszusi képviselője volt. Beiktatási beszédében a politikus azt ígérte, hogy helyreállítja a rendet országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen.

  • Orbán Viktor, Magyarország kormányfője személyesen gratulált. FOTÓ: FACEBOOK
    Orbán Viktor, Magyarország kormányfője személyesen gratulált. FOTÓ: FACEBOOK

Később beszédet mondott hívei előtt is, és a többi között leszögezte: „Ma van az a nap, amikor a nép elkezdhet megszabadulni a szocializmustól.” Egyúttal teljes elkötelezettségét ígérte „álmaink Brazíliájának felépítéséhez”. Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és a katonai diktatúra (1964–1985) bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a brazil elnök megválasztása további bizonytalanságot szül a Brazília mellett Argentínát, Paraguayt és Uruguayt tagjai között tudó Dél-amerikai Közös Piac (MERCOSUR) tekintetében. Bolsonaro már január 1-jei beiktatása előtt világossá tette, hogy e kereskedelmi blokk nem fog elsőbbséget élvezni kormánya számára.

Jair Bolsonaro Brazília elnö­kévé való választásához hasonlóan váratlan és jelentős változás állt be Mexikóban, ahol egy hónapja lépett hivatalba a baloldali Andrés Manuel López Obrador, valamint Kubában, ahol a Castro fivérek csaknem hat étvizedig tartó uralma után Miguel Díaz-Canel jutott hatalomra tavaly tavasszal.

López Obrador december 1-jén lépett hivatalba egy takarékos gazdaságpolitika ígéretével, figyelmét leginkább a belpolitikára összpontosítva. Mexikó külügyi kapcsolatait illetően jelezte: reméli, hogy ugyanolyan jó kapcsolatokat fog fenntartani Donald Trump amerikai elnökkel, mint Nicolás Maduro venezuelai államfővel. Az EFE hírügynökség szerint azonban pont ez a kettősség az, amely bizonytalanságot teremt nemzetközi szinten, mivel Mexikó volt az egyike azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomást gyakorolták Maduro kormányára a Venezuelában kialakult válság miatt, amely venezuelaiak tömeges kivándorlásához vezetett. ENSZ-ügynökségek szerint eddig több mint hárommillió venezuelai kényszerült elhagyni hazáját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-03: Világfigyelő - :

Nehéz esztendő Kárpátalján

Az elmúlt hét évtized legnehezebb évén van túl a kárpátaljai magyar közösség, amelyet Kárpátalja 1944-es szovjet megszállása óta nem tapasztalt nyomás alá helyezett az ukrán államhatalom, mert az ukrajnai nemzetiségek közül egyedül a kárpátaljai magyarok szálltak határozottan szembe a kisebbségi jogok teljes eltörlésére irányuló nacionalista ukrán állami politikával.
2019-01-03: Közélet - Iochom István:

Meleg szívvel meleg ételt (Kétezer ingyenes töltött káposzta)

Az Imre Sándor vállalkozó és barátai által éveken keresztül megszervezett karácsonyi töltött káposzta ajándékozását vette át és szervezte meg a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete a Wegener Pro Sanitate Alapítvány főtámogatásával december 30-án délben a Gábor Áron téren.