Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Külgazdasági rekordokat döntött Magyarország

2019. január 4., péntek, Világfigyelő

Tavaly külgazdasági rekordokat döntött Magyarország, az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve a befektetés-ösztönzés szempontjából, soha ennyi és soha ilyen nagy értékű beruházás nem érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

  • Szijjártó Péter évértékelője. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
    Szijjártó Péter évértékelője. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A miniszter kiemelte: tavaly 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és ezekhez a beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújtott. Szijjártó Péter elmondta: a beruházásokkal 17 024 új munkahely létesült az országban, az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425 700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a külföldi beruházásoknál fizetett 2017-es átlagbérnél. Rámutatott: a nagyberuházások hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország érte el a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát az Európai Unióban.

A tavaly Magyarországra érkezett beruházások azért is nagyon kedvezőek, mert a korábbiaknál jóval magasabb hozzáadott értéket, nagyobb technológiai színvonalat képviselnek, és jóval több kutatás-fejlesztési tartalommal bírnak, így nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is szintet lépett a magyar gazdaság – mutatott rá a miniszter.

A legtöbb beruházás Németországból jött Magyarországra, a 98 nagyberuházásból 28-at német vállalatok hajtottak végre 620 milliárd forint értékben.

A német beruházókat az Egyesült Államokból érkezett, illetve a magyar beruházó cégek követik. Az amerikai és a magyar cégek is 15–15 nagyberuházást valósítottak meg, a magyar vállalatok által végrehajtott nagyberuházások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot.

A legtöbb beruházás az autóiparba érkezett, a 98 nagyberuházásból 36-ot ebben az ágazatban hajtottak végre. A miniszter megjegyezte, a tavalyi beruházások következtében Németországon kívül Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol mindhárom német vezető autómárka saját gyártóegysége megtalálható – ezt a világon még Kína mondhatja el magáról. Emellett a Jaguar, a Nissan és a Ford is működtet szolgáltató funkciókat ellátó központot az országban – közölte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?






eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-04: Belföld - :

Mérséklődő ROBOR

Három bázisponttal csökkent, évi 2,99 százalékra mérséklődött tegnap a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb – közölte a Román Nemzeti Bank.
2019-01-04: Világfigyelő - :

Közös ellenállásra szólít az ellenzék

Közösen álltak ki tegnap az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve.