Mi, hol, mikor

2019. január 5., szombat, Mi, hol, mikor?

Újévi meleg étel Kézdivásárhelyen
Ma, az új év első szombatján 15 órakor ötödik alkalommal kerül sor újévi meleg étel kiosztására Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobornál. Az ezer adag felszolgálásábán részt vesz a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Zöld Nap Egyesület, a 34-es számú Gábor Áron cserkészcsapat, a Jazz Bistro, a Bujdosó vendéglő, a Francia Pékség, a Süti Éden és a Kreakids Studio. Az eseményt a számos önkéntes mellett támogatja Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala is. A rendezvény szervezője Héjja Tamás.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház Lucy Strate, avagy a Kilencek Tanácsa című előadását vasárnap 19 órától játsszák a nagyteremben. Arisztophanész Lüszisztraté című műve alapján írta Bélai Marcel és Sardar Tagirovsky.

 

Zene
VÍZKERESZTI HANGVERSENY. Január 6-án, Vízkereszt napján a 18 órás szentmise után ünnepi vízkereszti hangverseny lesz a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban. Fellép a plébánia Kis apostolok énekkara és a Laudate kamarakórus és -zenekar. Vezényel Rózsa Imre, Opra Balázs és Lőfi Gellért.
SZIMFONIKUS REMIX. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében január 23-án 19 órától fellép a magyarországi Margaret Island és a Heureka Pop Orchestra. Karmester: Grünvald László. Jegyek ára: diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezménnyel 25 lej, illetve 50 lej. Jegyek kaphatók a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám).
A KOLOZSVÁRI OPERETTISSIMO újévi koncertje január 25-én 19 órakor kezdődik a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyár: 35 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonszámon.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től A Grincs – amerikai animációs családi vígjáték, magyarul és románul beszélő; 16.30-tól A karácsony mentőakció – francia–belga családi vígjáték, magyarul beszélő és Pókember – Irány a pókverzum – amerikai animációs, kaland, akciófilm, román felirattal; 18.30-tól Ralph lezúzza a netet – amerikai animációs családi kalandfilm, román felirattal; 18.45-től Örök tél – magyar történelmi dráma, román felirattal; 20.45-től Aquaman – amerikai–ausztrál akció, kalandfilm, fantasy, román felirattal; 21-től Tranzit – német–francia dráma, román felirattal. Vasárnap: 11-től A Grincs – amerikai animációs családi vígjáték, magyarul beszélő és Pókember – Irány a pókverzum – amerikai animációs, kaland, akciófilm, románul beszélő; 16.15-től Űrdongó – amerikai, akció, kalandfilm, sci-fi, románul beszélő; 16.30-tól Mary Poppins visszatér – amerikai családi film, fantasy, musical, román felirattal; 18.30-tól Csillag születik – amerikai zenés filmdráma, román felirattal; 19-től Hidegháború – lengyel–francia–angol romantikus dráma, román felirattal; 20.45-től Ragadozó városok – új-zélandi–amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, magyarul beszélő; 21-től Holmes és Watson – amerikai kalandfilm, krimi vígjáték, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
ELSŐSZOMBATI MÁRIA-KÖSZÖNTŐ. A csíksomlyói kegytemplomban ma, elsőszombaton tartják az idei év első ünnepélyes Mária köszöntőjét. Délután 17 órától kezdődik az engesztelő imaóra, majd 18 órától a szentmise. Utána rózsafüzér-imádkozás lesz, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegy­szobrának másolatát a templom előtti téren.
FORGATHATÓS IDEI NAPTÁR és a gyulafehérvári kisszemina­risták lapja, a Szikra folyóirat kapható a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-plébánián.
ÉJSZAKAI VIRRASZTÁS lesz január 13-án 21 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián, amely éjfélkor szentmisével zárul.

 

Kiállítás
VETRÓ ANDRÁS szobrászművész egyéni kiállításának megnyitója január 13., vasárnap 12 órakor kezdődik Kézdivásárhelyen, az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A kiállítást megnyitja Deák Ferenc magyartanár. Házigazda: Dimény Attila múzeumvezető. A tárlat az Incze László Céhtörténeti Múzeum és Múzeumbarátok Egyesülete szervezésében jön létre.

 

Megjelent
Az Erdélyi Gyopár tavalyi november-decemberi számának tartalmából: Az EKE mint érdekvédelmi szövetség; EKE-bál rusztikus környezetben; ERA-közgyűlés a geológiai és építészeti csodák között; Sissi-emlékek Székelyföldön; Camino: ahol egyszerűen ember az ember – Személyre szabott szabadság; A székelyudvarhelyi borvízmúzeum; Az EKE Múzeum közlönye. n Az ismert, kedvelt rovatok mellett újabbal gazdagodik jövőtől az Erdélyi Gyopár: a természetjárók eszébe juttatja, kik voltak a nagy elődök. Olyan ekés személyiségek életéről tudhatunk meg többet, akik a Házsongárdi temetőben nyugszanak. A gyűjtést Lőrinczi István és csapata végezte, ők foglalták kötetbe és bocsátották a folyóirat rendelkezésére, hogy 2019-től sorozatban közölje. Ez is ajándék, akárcsak az egyesület egyre gyarapodó kiadványai, illetve a virtuális EKE Múzeumban fellelhető relikviák, melyeket gazdáik közkinccsé tettek. A nagy múltú, gazdag, erősödő és érdekeket védő szervezet további meglepetéssel készül idén.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sport utca 11. szám alatti 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Farmaline III. (a Penny környéke, telefon: 0367 402 209); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna, hétfőtől a Gábor Áron tér 13. szám alatti Ambrozia (0267 360 608); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743); Mester-Nagy Ildikó Kriza János utca 5. szám alatti (a törvényszékkel szemben) rendelőjében ma és vasárnap 12–14 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 71
szavazógép
2019-01-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Százak síznek Sugásfürdőn

Egy hónapja, nagyrészt mesterséges hóval kezdődött meg a síszezon Sugásfürdőn, s bár még mindig csak a kicsi pálya működik, naponta több százan keresik fel egy kis siklásért. A nagy pályán csütörtök estétől teljes gőzzel működnek a hóágyúk, de legjobb esetben vasárnapra tudnak annyi havat gyártani, hogy ott is elinduljon a felvonó – közölte Bodor Loránd, a létesítményt működtető Sepsi Rekreatív Rt. igazgatója.
2019-01-05: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet