Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem tágít az államfőElutasított miniszterjelöltek

2019. január 5., szombat, Belföld

Klaus Iohannis államfő nem hajlandó felmenteni tisztségéből Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, és Viorica Dăncila kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését is elutasítja – jelentette be az elnök tegnapi bukaresti sajtóértekezletén.

Lazăr leváltását még októberben kezdeményezte az igaz­ságügyi miniszter, a vádhatóság vezetője azonban bíróság elé vitte az ügyet, Iohannis pedig már akkor jelezte, hogy döntésével megvárja a bíróság határozatát. Mostani, újságírói kérdésre adott válasza sem tekinthető még hivatalos elutasításnak, de az elnök nem titkolta: elégedett Lazăr munkájával, és nem fogja leváltani.

Az államfő a jövő hét közepére ígérte a kormányátalakítással kapcsolatos, indoklással ellátott hivatalos válaszát, amelynek „haladéktalan” közzétételére december 20-án kötelezte az alkotmánybíróság. A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még novemberben kezdődött. Akkor a Szociáldemokrata Párt (SZDP) nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök azt mondta: nem hajlandó egy héten belül két kormányátalakításhoz hozzájárulni, az SZDP túl sűrűn váltogatja minisztereit.

A jogvitában még az sem egyértelmű, hogy Iohannis a kormányfő eredeti miniszterjelöltjeinek vagy a miniszteri posztokra később javasolt tisztségviselőknek az elutasításáról akar-e hivatalos indoklást kiadni. Elemzők szerint az elnök ezzel az üggyel is azt akarja bizonyítani, hogy jelenleg ő az egyedüli olyan politikai tényező Romániában, amely szembe tud szállni a kormánytöbbség akaratával.

Iohannis a májusi európai parlamenti és az év végi romániai elnökválasztást nevezte a 2019-es év legfontosabb politikai eseményeinek. Megerősítette: újabb államfői mandátumra pályázik, legfőbb célkitűzéseiként pedig Románia európai integrációjának és a NATO-ban betöltött szerepének erősítését, illetve a korrupció elleni harc folytatását jelölte meg.

Florin Iordache, a képviselőház szociáldemokrata alelnöke szerint Iohannis az SZDP-vel szemben pozicionálva magát próbál újabb mandátumot szerezni, és „törvénysértéseivel” felfüggesztését próbálja kiprovokálni, hogy áldozatként növelje népszerűségét. A nagyobbik kormánypárt megvárja a miniszterjelöltek elutasításának hivatalos indoklását, és annak ismeretében dönt további lépéseiről – mondta a szociáldemokrata politikus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-01-05: Belföld - :

Tőkés László szerint meg akarnak félemlíteni (Beke–Szőcs-ügy)

Tőkés László európai parlamenti képviselői minőségében is meglátogatta tegnap a csíkszeredai börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két volt erdélyi vezetőjét, akiket terrorizmus vádjával ítéltek tavaly börtönbüntetésre.
2019-01-05: Belföld - :

Béremelés a belügynél

Január elsejétől nőtt a védelmi, közrendfenntartó és állambiztonsági szervek dolgozóinak bére. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az érintettek juttatása a 2018. decemberi fizetés, illetve a 2022-re előirányozott összeg közti különbség 25 százalékával nőtt.