Folytatódik a kiskászoni templom építése

2019. január 7., hétfő, Közélet

Még a tél beállta előtt tető alá került Kiskászon új római katolikus temploma és közösségi háza. Egyelőre áll a munka, de tavasszal a belső munkálatokkal folytatódik, a templomszentelésre minden valószínűség szerint 2020-ban kerül sor – tudtuk meg Balogh Tibortól, Kézdiszentlélek polgármesterétől.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozó kis településen, a megrongálódott római katolikus templom tőszomszédságában található telken, amelyet az egyház megvásárolt, a megyei és helyi önkormányzat támogatta az építkezést, a szükséges pénz egy részét a hívek közadakozásából teremtették elő, és a kézdiszentléleki egyházközség pályázati pénzt is kapott a román kormánytól és a Bethlen Gábor Alaptól.

A jelenlegi templom – amelyet az új felszenteléséig fognak használni – a kommunizmus idején, 1978 és 1984 között épült, és 1985-ben szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére. Székely kapu is került eléje, amelynek virágmintáit a nyujtódi születésű néhai Jakabos István és a jelenleg Svédországban élő Marthi Alajos faragta.

A régi templom homlokzatán, az emléktáblán ez olvasható: Épült 1978–1984-ig Árpád-házi Szent Margit tiszteletére ft. Balázs György plébános és a kiskászoni egyházközség híveinek áldozatos munkájával. Fala azonban megrepedezett, ezért kell újat építeni. Az elöljáró azt is elmondta, hogy még nagyon sok pénzre van szükség, amit idén is pályázati úton és kor­mánytámogatásból próbálnak előteremteni. Nem szabad össze­csapni, hogy egykettőre meglegyen, inkább késsen egy évet, de készüljön el rendesen – vélekedett a község polgármestere.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2019-01-07: Közélet - Bokor Gábor:

Idén aszfaltozzák a Csipkésbe vezető utat

Ha minden a terveknek megfelelően halad, idén 13 kilométernyi utca aszfaltozása kezdődhet el Zabolán. Ha ez megvalósul, az aszfaltozott utak hosszát tekintve a községet csak Kovászna előzi meg a régióban – tudtuk meg Fejér Levente polgármestertől.
2019-01-07: Belföld - :

Erősíteni a nemzeti összetartozást (Madéfalvi veszedelem)

Ma van az 1764. január 7-i madéfalvi veszedelem, azaz székelyöldöklés – latinul Siculicidium – 255. évfordulója, mely alkalomból, mint minden évben, megemlékezést tartanak a madéfalvi turulmadaras emlékműnél. Ma 11.30-kor kezdődik a rendezvény, azelőtt, 10 órakor alkalmi szentmisét tartanak a Szent Anna-kápolnában, ahol közreműködnek a Zöld Péter Általános Iskola diákjai.