Hírsaláta

2019. január 7., hétfő, Belföld

LESZEREPELTEK. Viorica Dăncilă miniszterelnök volt a tavalyi év leggyengébb politikusa – derül ki az Evenimentul zilei online felméréséből, amelyben 18 ezer olvasó vett részt. A válaszadók elsősorban a megszámlálhatatlan bakijait rótták fel a kormányfőnek, de azt is kifogásolták, hogy politikusként a Szociáldemokrata Párt elnökének, Liviu Dragneának a bábjává vált.

A leggyengébb politikusok listájának második helyére a miniszterelnök pártbeli felettese, Liviu Dragnea került. A válaszadók többsége a politikus büntetett előéletét és az ellene jelenleg zajló bűnvádi pert és eljárásokat kifogásolta. A leggyengébb politikusok rangsorának harmadik helyén Klaus Iohannis államfő található a szavazatok 21,7 százalékával. A lakosságot elsősorban azzal kedvetlenítette el, hogy kinevezte az ország leggyengébb kormányának tartott Dăncilă-kabinetet és leváltotta Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt. A negyedik leggyengébb román politikus a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban lett, őt Dacian Cioloș volt technokrata kormányfő és Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt elnöke követi. (Marosvásárhelyi Rádió)

SZÁMONKÉRT ÍGÉRET. Válságos pillanatban veszi át Románia az Európai Unió Tanácsának elnökségét, egy olyan időszakban, amikor több jogalkotási tárgyalásnak le kell zárulnia még az európai választások előtt – vélekedett Guy Verhofstadt. Az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője sok sikert kívánt a feladathoz, és leszögezte: a kormánynak be kell váltania a jogállamisággal kapcsolatos ígéreteit: az igazságszolgáltatás és a büntető törvénykönyv reformja, valamint a civil szervezetek törvénye teljes mértékben a Velencei Bizottság ajánlásait kell hogy tükrözze, és életbelépésük előtt még egyszer alá kell vetni ezen törvényeket a bizottság újbóli kiértékelésének. „A romániai liberálisok ígéretet tettek, hogy ezt az utat fogják követni, és elvárjuk tőlük, hogy tartsák magukat ehhez az ígérethez. Ha megteszik, akkor jól megérdemelt helyük lesz az ALDE-családban. Ha nem, akkor nem” – üzente Guy Verhofstadt hivatalos Facebook-oldalán. (Agerpres)

IMÁDKOZOTT, MEGÚSZTA. Csúnyán megcsúszott Teodosie konstancai érsek szombaton, amikor felmászott egy több mint három méter magas, vízzel teli tartályra. Az egyházi elöljáró a vízkeresztkor szokásos vízszentelési szertartást készítette elő, ehhez pedig hozzá kellett férnie a tartálykocsi tartalmához. Amint mászott fel a lépcsőn, hogy eljusson a tartály fedeléhez, megcsúszott és majdnem lezuhant. Épp csak sikerült megkapaszkodnia a korlátban, amikor egy alkalmazott a segítségére sietett. A konstancai érsekség idén 200 ezer üveg szenteltvizet oszt ki a híveknek vízkeresztkor, ezt a tengerparti kaszinónál tartandó ceremóniát követően kapják kézhez. Az ajándékozásnak megadják a módját, az ortodox egyház – amely egyébként sem a takarékoskodásáról híres – címkéket is nyomtatott a műanyag palackokra. (Főtér)

220 FELETT. A szilveszteri vakáció alatt 68 száguldozó gépkocsivezető hajtási engedélyét vonták be – jelentette az Országos Rendőr-főkapitányság. A legnagyobb sebességet az A3-as autópályán mérték a rendőrök: egy külföldi gépkocsi óránként 226 kilométeres sebességgel száguldott Torda és Gyalu között. A gépkocsivezetőt 2900 lejre bírságolták és 90 napra bevonták gépkocsivezetői engedélyét. Emellett 68 olyan autóvezetőt szűrtek ki, akik több mint 50 km/órával meghaladták a megengedett legnagyobb sebességet, közülük 14-en több mint 200 kilométer/órás sebességgel száguldottak. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 382
szavazógép
2019-01-07: Világfigyelő - :

Kormányellenes tüntetés Budapesten

További tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak fel az ellenzéki pártok, a szakszervezetek pedig újabb demonstrációkat jelentettek be a szombati kormányellenes tüntetésen Budapesten. A tüntetés a Hősök teréről indult, a tömeg a Kossuth térre vonult, a menethez több helyszínen csatlakoztak demonstrálók.
2019-01-07: História - :

A madéfalvi veszedelem (1764. január 7.)

„A királyi parancsra a bűnvizsgáló bizottság mindent elkövetett, hogy a lázadás főbűnöseit kiderítse. A foglyok nyomorgatása elérte
a tetőpontját, de a kínzások hiába voltak. A foglyoknak már alig volt emberi formájuk, de semmi főben járó bűnt nem lehetett kihúzni belőlük.
A vizsgáló biztosok úgyszólván a székekhez nőttek az éjjel-nappal tartó kihallgatások, tanácskozások alatt. Roth tábornok különösen az urakat,
nemeseket igyekezett bajba rántani, főképpen Bornemisza főkirálybírót és a szépvízi tiltakozó szék-gyűlés résztvevőit, s mikor látták,
hogy semmi törvénytelenséget nem sikerült rájuk bizonyítani, azon igyekeztek, különösen a katonák,
hogy legalább a vizsgálatra fordított költségeket megvegyék rajtuk.”

(Részlet Nyirő József Madéfalvi veszedelem című regényéből)