Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Autósport, Dakar-rali 11 nap és 5000 kilométer vár a mezőnyre

2019. január 7., hétfő, Sport

A tegnapi rajtceremónia után a mai első gyorsasági szakasszal kezdődik Peruban a 41. Dakar-rali, amelynek mezőnyében ott lesz az autósok között a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros is. Indul még a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is, aki immár kilencedik alkalommal rajtol a rangos viadalon.

  • Fotó: dakar.hu
    Fotó: dakar.hu

A világ egyik legnehezebb és leghosszabb, nagy hagyományokra visszatekintő tereprali-viadala ezúttal 11 napig tart, a cél január 17-én ugyanúgy Limában lesz, mint a start, mivel az egész versenyt Peruban rendezik. A bolíviai és a chilei szervezők is jelezték ugyanis, hogy anyagi megfontolásból nem kívánnak szakaszt rendezni. A résztvevőknek 5000 kilométert kell megtenniük a perui homokdűnék között, a mezőnyt 126 autós páros, 167 motoros és quados pilóta, valamint 41 kamionos egység alkotja. Az indulók 61 országot képviselnek, a legtöbben Franciaországból, Spanyolországból és Hollandiából utaztak Peruba. A kamionosok mezőnyében a magyar Darázsi Zsolt pilótaként áll rajthoz, háromfős csapatát francia navigátor és szerelő teszi teljessé.

A szintén magyar Szalay Balázs egy Opel Grandlanddel indul el pályafutása 14. Dakar-raliján, és bevallása szerint siker lenne, ha a 10–20. hely között fejeznék be a versenyt. „A top tízbe teljesen biztosan csak gyári versenyzők tudják beverekedni magukat, de a húszba manapság is bekerül két-három amatőr” – idézte az Opel Dakar Team közleménye Szalayt, aki hozzátette, ehhez minimum 40, hozzájuk hasonló technikai háttérrel rendelkező ellenfelüket kellene megelőzniük, így ezt is tűzték ki célnak a verseny előtt.

Az autósok között gyári támogatással igazi nagyágyúk vágnak neki a perui viadalnak, többek között a címvédő és harmadik Dakar-győzelmére készülő spanyol Carlos Sainz, a kétszeres bajnok katari Nasszer al-Attijah, a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb vagy a motorkerékpárral hatszor, autóval pedig hét alkalommal első francia Stéphane Peterhansel.

A 11 nap alatt 10 gyorsasági szakaszt rendeznek, az egyetlen pihenőnap január 12-én lesz Arequipában. A leghosszabb gyorsasági szakasz 450 kilométer, a legrövidebb pedig a nyitónapon sorra kerülő 84 kilométeres verseny.
Az 1979-ben indult Dakar-ralit 2009 óta tartják Dél-Amerikában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-07: Sport - :

A piros lapok világbajnoksága lehet a dán–német torna (Férfi kézilabda)

Csütörtökön kezdődik a férfi kézilabda-világbajnokság, amelyet az M4 Sport élőben közvetít. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség több szabálymódosítást is bevezetett, amelyek jelentősen befolyásolhatják a dán–német közös rendezésű tornát.
2019-01-07: Sport - :

Federer harmadszor Hopman Kupa-győztes (Tenisz)

A Roger Federer és Belinda Bencic alkotta svájci csapat megvédte címét a Hopman Kupán, a teniszezők Perthben rendezett nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságán.