Jó évet zárt az agrárium

2019. január 8., kedd, Gazdakör

Az elmúlt esztendő mezőgazdasági eredményeit, az agrártárca által kezdeményezett programok megvalósításait, az idei év néhány célkitűzését ismertette Petre Daea mezőgazdasági miniszter január 3-án, idei első sajtótájékoztatóján. Kijelentése szerint a mezőgazdasági minisztérium a kormányprogram minden 2018-ra vonatkozó vállalását teljesítette.

  • Tovább növelnék az öntözőkapacitást
    Tovább növelnék az öntözőkapacitást

Elsőként a támogatások kifizetésének jó üteméről számolt be a miniszter. Tavaly október 16. és december 20. között a 2017-ben átutalt 1,43 milliárd euróhoz képest 1,66 milliárd euró értékben folyósítottak az igénylőknek támogatási előleget. Jelentős felújítási és bővítési munkálatokat végeztek az öntözőrendszereknél. Ennek eredményeként 1,2 millió hektár mezőgazdasági terület van előkészítve öntözésre, egymillió hektárra pedig már meg is kötötték az öntözési szerződéseket. Növelték a jégeső-elhárító rakétaállomások számát, a 60 kilövési pont 870 ezer hektár védelmét teszi lehetővé.

A paradicsom termesztését támogató programhoz 16 550 zöldségtermelő csatlakozott, közülük tizenegyezren fiatal vagy hazatelepedett gazdák. Támogatásként az ő részükre 151 millió lejt fizettek ki. A báznai és mangalica sertések tenyésztését támogató programba 3026 malacnevelő iratkozott be, a programba iratkozottak 54 850 malacot igényeltek, eddig 1958 malacot kaptak meg a gazdák. A gyapjú begyűjtését és eladását támogató program révén 14 274 tonna gyapjút gyűjtöttek be. Kidolgozták az országos kutatási és fejlesztési tervet, kutatóintézeteket szerveztek újra. Támogatták a biotermelést, hagyományos termékek előállítását, 662 termék kapott elismerést – számolt be Petre Daea.

A legnagyobb tavalyi eredmény azonban a rekord gabonatermés – hangzott el a sajtótájékoztatón. A gazdák 31,8 millió tonna gabonát takarítottak be, a napraforgó és a kukorica termésmennyisége terén az ország Európa legnagyobb termelőjévé lépett elő. Habár az időjárás nem mindig volt kedvező, az eredmények a támogatások időbeni folyósításának, az új technológiáknak, az öntözött terület növekedésének, a jégeső elleni védekezésnek is köszönhetőek – magyarázta a miniszter.
Az idei évre tervezett állattenyésztési programok között a sertéstenyésztés, a szárnyaskeltetés és -nevelés támogatását említette a miniszter, azt is hangsúlyozva, hogy további 600 ezer hektárral kívánják növelni az öntözhető területek nagyságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1547
szavazógép
2019-01-07: Közélet - :

Iohannis nem kíván foglalkozni a Beke–Szőcs-üggyel

Semmitmondó válasz érkezett az államelnöki hivataltól a Kulcsár Terza József háromszéki képviselő és Fejér László Ödön szenátor által kezdeményezett, de Biró Zsolt, Csoma Botond és Benkő Erika képviselők által is aláírt hivatalos beadványra, melyben a magyar politikusok arra kérték Klaus Iohannist, tegyen lépéseket a „székely terrorperben” elítélt kézdivásárhelyi fiatalok ügyének rendezése érdekében. Kulcsár Terza József lapunknak úgy vélekedett: egyértelmű, hogy Klaus Iohannis nem kíván foglalkozni az üggyel, nem hajlandó lépést tenni a békés magyar-román együttélés érdekében.
2019-01-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Székelyföldi sikerek is vannak (Jegyzet)

Mi tagadás, megint nagyot alakított Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Az év első munkanapján – amikor mások még fel sem ocsúdtak a téli ünnepek mámorából – a sajtó elé állt, és összegezte az elmúlt esztendő agrárteljesítményeit, körvonalazta az idei terveket.