Lassuló növekedés

2019. január 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tavaly az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte az országos statisztikai intézet.

  • Forrás: Piata Financiara
    Forrás: Piata Financiara

Szezonális és naptári hatással kiigazítva a növekedés 6 százalékos volt. A nyers adatok szerint a nem élelmiszerek értékesítése 6,4 százalékkal bővült, élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 6,3 százalékkal többet adtak el, az üzemanyag-eladás 3,3 százalékkal emelkedett. Novemberben éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 7,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 2,5 százalék volt az emelkedés. Ez egyébként az EU-országok második legnagyobb emelkedése. A 2017-es évben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene. A belföldi fogyasztást legjobban tükröző mutató októberben az elmúlt öt év minimumára csökkent. Gazdasági elemzők a fogyasztás növekedési ütemének további lassulására számítanak az idén, mivel a gazdasági növekedés is várhatóan lassulni fog és becslésük szerint a lakosság is óvatosabban költekezik majd.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-01-09: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A megosztás éve (Visszapillantó / 1.)

Akár szimbolikusnak is tekinthetjük a tavalyi év első gazdasági híreit. Azok ugyanis arról szóltak, hogy a kormány elállt a megosztott áfafizetés általános bevezetésétől. Az év során azonban olyan gazdaságpolitikai intézkedések sorát hozta, amelyek megbillentették a különböző szektorok közötti egyébként is kényes gazdasági egyensúlyt. Elég, ha az állami szektorban bevezetett béremeléseket említjük. Szokásos év eleji visszapillantó sorozatunkban egyebek mellett röviden ezeket a híreket elevenítjük fel.
2019-01-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fizetésben sereghajtók

2018-ban Háromszéken is emelkedtek a fizetések, akárcsak a nyugdíjak is, ám a megye továbbra is az országos átlag alatt maradt.