Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. január 10., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért, vagy ahogyan az idei, erre az alkalomra kiadott füzet írja: „összegyűlnek, hogy imádkozva növekedjenek az egységben”.

A Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet az indonéz keresztények készítették elő. Úgy érzik, Mózes ötödik könyvének igéje, „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,18–20) helyzetükben, ínségükben elevenükbe talál. Javaslatuk, hogy bűnbánatot tartsunk a megosztó igazságtalanság miatt, a kereszt alatt együtt kérjük Krisztus kegyelmét, hogy vessen véget az igazságtalanságnak; kérjük irgalmát azokra a bűnökre, amelyek megosztottságunkat okozzák.
Január 20–27. között, az egység hetének nyolc napjára az istentiszteletre szánt gondolatok a választott témát járják körül: 1. nap: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!” (Ám 5,24) 2. nap: „Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” (Mt 5,37) 3. nap: „Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.” (Zsolt 145,8) 4. nap: „…érjétek be azzal, amitek van…” (Zsid 13,5) 5. nap: „Azért küldött el, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek” (Lk 4,18) 6. nap: „Seregek Ura a neve!” (Jer 10,16) 7. nap: „Asszony, nagy a te hited…” (Mt 15,28) 8. nap: „Világosságom és segítségem az Úr…” (Zsolt 27,1).

Sepsiszentgyörgyön január 18–27. között kerül sor az egyetemes imatizedre naponként 18 órától a következő program szerint: január 18-án a Szent Benedek katolikus templomban szolgál: Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt; január 19-én a Gyöngyvirág utcai református templomban szolgál: Hajdú János katolikus főesperes; január 20-án az evangélikus templomban szolgál: Hegyi István református lelkipásztor; január 21-én a Krisztus Király katolikus templomban szolgál: Marosi Árpád református lelkipásztor; január 22-én a református Vártemplomban szolgál: Szabó Lajos kanonok; január 23-án a Szent József katolikus templomban szolgál: Kovács István unitárius lelkész; január 24-én a szemerjai református templomban szolgál: Takács Dezső katolikus plébános; január 25-én a Szent Gellért katolikus templomban szolgál: Müller Loránd református lelkipásztor; január 26-án az unitárius templomban szolgál Dénes Előd református lelkipásztor; január 27-én a belvárosi református templomban szolgál Dávid György katolikus plébános.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház Lucy Strate, avagy a Kilencek Tanácsa című előadását január 11-én, pénteken 19 órától játssza a nagyteremben. Arisztophanész Lüszisztraté című műve alapján írta Bélai Marcel és Sardar Tagirovsky.
A KÖZPONTI JEGYIRODA PROGRAMJA: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 10–14 óráig; előadások napján egy órával az előadás kezdete előtt.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház elérhető a 0267 360 179-es telefonon és a varosiszinhaz.ro honlapon.

 

Kiállítás
A CSERNÁTONI IKA MŰVÉSZTELEP tárlatának megnyitójára január 11-én, pénteken 16 órakor kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban. A kiállítást méltatja dr. Deák Ferenc magyartanár. Közreműködnek: Szabó Róbert és Szász Mihály, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai. Felké­szítő tanáruk: Kurta Béla.
MATL PÉTER munkácsi születésű szobrászművész, festő, grafikus Po pjaty – Ötösével című kiállításának megnyitójára január 13-án, vasárnap 12 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség tanácstermében (Kós Károly út 2. szám). Az egyedi pasztell­grafikai technikával készült sorozatban a művész a malenykij robotra elhurcolt és nagy számban ott elpusztított kárpátaljai magyar férfiak emlékét idézi meg. A kárpátaljai Matl Péter legismertebb alkotásai a vereckei honfoglalási emlékmű és az ópusztaszeri emlékparkban felállított Nemzeti Összetartozás Emlékműve.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Megemlékezés Nagy Kopeczky Kálmán bábszínész-rendezőről, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház alapítójáról. 19.20 Ó, ha Erdélyországba jöttél volna világra… karácsonyi koncert. 19.45 Sepsibacon és Telegdibacon egyesülésének évfordulós ünnepe (2. rész). 20.20 Erdővidéki pedagógusok díjazása. 20.50 A Syncron Táncegyüttes karácsonyi ajándék műsora. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.
MAGYAR ADÁS – RTV. Ma 13 órától ismétlés: Népzene- és néptánctalálkozó – 30. alkalommal rendezték meg idén Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában. A rendezvényen bemutatkoztak a Kovászna megyei gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek, a találkozó két fotókiállításnak és egy könyvbemutatónak is helyet adott; volt jótékonysági koncert öreg zenészek megsegítésére. Jelen voltak a hagyományőrzők, a rátermettebb fiúk pedig küküllőmentit táncolva mérhették össze tudásukat az 5. Székelyföldi Legényesversenyen.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től A Grincs – amerikai animációs családi vígjáték, magyarul és románul beszélő; 16.30-tól Pókember – Irány a pókverzum – amerikai animációs, kaland, akciófilm, románul beszélő; 16.45-től Űrdongó – amerikai, akció, kalandfilm, sci-fi, románul beszélő; 18.45-től Örök tél – magyar történelmi dráma, román felirattal; 19-től Holmes és Watson – amerikai kalandfilm, krimi, vígjáték, román felirattal; 20.45-től Bohém rapszódia – angol–amerikai zenés életrajzi film, román felirattal; 21-től Tranzit – német–francia dráma, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Fotó- és viselettörténeti kalandozás
Január 12-én, szombaton 10–15 óráig várják a Székely Nemzeti Múzeumba az érdeklődőket (6-tól 99 éves korig) az Alföldön innen – Erdélyen túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón kiállítás zárórendezvényére és az ehhez kapcsolódó ingyenes szakmai tárlatvezetésre, előadásra és műhelyfoglalkozásra. A programkínálatból: 10.30-tól: Katona Edit és Gebau­er Hanga (Néprajzi Múzeum, Budapest) tárlatvezetése; 11–15 óráig múzeumpedagógia: gyertek velünk a sötétkamrába, varázsoljunk együtt papírfényképet, ismerjétek meg a fejtámasztót, a sztereoszkópot, a régi fényképezőgépeket, a hagyományos fényképkészítés rejtélyeit a székelyudvarhelyi Kovács Fotóműterem munkatársaival és Vinczeffy Orsolya múzeumpedagógussal; 13 órától néprajzi előadások: Katona Edit (Néprajzi Múzeum, Budapest): Viselettörténeti kalandozás a Fekete-Körös völgyi népviselet kapcsán; Gebauer Hanga (Néprajzi Múzeum, Budapest): „Tömörlátványok” a Fekete-Körös völgyéből – a fényképező Györffy István.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 20–8 óráig a Sport utca 11. szám alatti 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron tér 13. szám alatti Ambrozia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Pénteken 10–13 óráig Kézdivásárhelyen a Kézdioroszfalu, a December 30. és a Mikes Kelemen utcában; Kovásznán 9–11 óráig a Petőfi Sándor, Plevna, Fonoda, Nyírfa, Tégla, Cserépgyár és Kós Károly utcában; 16-án és 17-én 8.30–15 óráig Zágonban szünetel az áramszol­gáltatás.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
A TERMÉSZETJÁRÓK BARÁTI TÁRSASÁGA sétatúrát szervez szombaton a Kálnoki-hegyekbe a következő útvonalon: Kálnok, Domoszló, Csere-tető, Avas, Nyíres (szalonnasütés), Minta-rét, Major árka, Kálnok. Távolság: 12 km. Indulás 9 órakor a falu eleji Templom térről, a Bedő Albert-szobortól. Túravezető: György Ignác.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-09: Sport - Miska Brigitta:

Három játékossal erősítene a Törökországba utazó Sepsi OSK (Labdarúgás)

A téli időszakban sem tétlenkedik a Sepsi OSK csapata. Rövid itthoni felkészülés után csütörtökön indulnak Törökországba, ahol két hétig edzőtáborban vesznek részt. A klub vezetősége szerdai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy újabb játékosokkal folytatnak tárgyalásokat, és további három labdarúgóval erősítenék a csapatot.
2019-01-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. LŐCSEI ERZSÉBET
(szül. DEREGÁN)
76 éves korában elhunyt.
Temetése 2019. január 10-én, csütörtökön 13 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4309776