Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vizsga vagy felmérő?

2019. január 10., csütörtök, Közélet

Egységes felmérőt vezetne be tizedik osztály végén Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, amit azzal indokol, hogy a kötelező oktatás tízosztályos, szerinte egy ilyen felmérő a diákok javát szolgálná, és az érettségire csak a tizenegyedikes és tizenkettedikes anyagból kellene készülniük. A témában közvitát indítanak. A tizedikes felmérővel kapcsolatban lapunk Kiss Imre megyei főtanfelügyelőt kérdezte.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A főtanfelügyelő szerint az elfogadható, hogy a kötelező oktatás lezárása után (ami az előkészítő osztály bevezetése óta tizenegy osztály – szerk. megj.) tartsanak egy tudásfelmérőt, de az nem helyénvaló, hogy az érettségin csak a tizenegyedikes és tizenkettedikes anyagot kérjék számon. Az érettségi ugyanis a négyéves középiskola záróvizsgája, és ezen nem kellene változtatni. A felmérő bevezetésével azt is tisztázni kellene, mi a következménye annak, ha a diák nem éri el az ötöst ezen a próbán, illetve próbákon, vagy ha egyáltalán nem vesz részt rajta – véli Kiss Imre.

Ha megbukik, tanulhat-e tovább középiskolában a diák, vagy csak szakiskolában folytathatja a tanulmányait – teszi fel a kérdést. Ha a bukás ellenére továbbtanulhat líceumban, akkor ugyanaz történik, mint a nyolcadik osztály utáni egységes felmérővel, amelynek tulajdonképpen nincs tétje, mert nem felvételi, csupán egy rangsorolás az elért eredmények alapján, és a helyek függvényében a bukottak is bejuthatnak a középiskola IX. osztályába, sőt, a második iratkozási szakaszban még akkor is, ha nem vettek részt a felmérőn – mondotta. Ha kísérleti jelleggel letesztelnék a jelenlegi tizedikeseket, és kiderülne, hogy 60 százalékuk megbukik, akkor hogyan tovább? – sorjázta tovább a kérdéseket a főtanfelügyelő.

Véleményéből egyértelműen kitűnik, egyetért az olyan felmérőkkel, amelyek a diákokat abban segítik, hogy egy adott szakasz lezárása érdekében jobban elmélyítsék a tananyagot, de szerinte az érettségit továbbra is a középiskola négy év anyagából kell tartani, a nyolcadikos felmérőt pedig felvételi vizsgára kellene változtatni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-10: Közélet - Nagy D. István:

Marad a patthelyzet (Gyárfás Jenő képtár)

Továbbra sem mozdultak ki a holtpontról a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítési munkálatai. A beruházás befejezése tovább csúszik, miután a megyei önkormányzat által meghirdetett őszi versenytárgyalásra sem volt jelentkező. A testület vezetői új megközelítésből próbálnak tervezőt és kivitelezőt találni, hogy idén valahogy rendezzék a több mint hat éve bezárt intézmény helyzetét. Bár konkrét lépéseket csak a költségvetés elfogadása után tudnak tenni, a megyevezetők a beruházást mindenképp 2019 egyik prioritásaként kezelik.
2019-01-10: Jegyzet - Mózes László:

Aki megtalálta önmagát

Nem túl gyakoriak a rendkívüli teljesítményekről beszámoló hírek. Nem csupán ritkaságuk, hanem különlegességük, emocionális töltetük okán mégis erőteljesen megragadják a figyelmet, mi több, akár töprengésre, meditációra is ösztönöznek.