Influenza Háromszéken is

2019. január 10., csütörtök, Közélet

Az új esztendő első háromszéki influenzás esetét igazolták a hét elején, de az influenzások száma ennél sokkal nagyobb, mivel országos átlag szerint az azonos tünetcsoportot mutatók csupán egy százalékánál végzik el a vírus jelenlétét igazoló vizsgálatot – tudtuk meg dr. Sántha Ferenc járványtani főorvostól. Az évet indító csonka héten 1611 felső légúti megbetegedést és 379 tüdőgyulladást jelentettek a megye családorvosai.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Egy húszéves fiatalembernél igazolták az AH3 influenzavírus jelenlétét, akit jelenleg a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fertőzőosztályán kezelnek. Dr. Antal Álmos orvosigazgató lapunknak elmondta, a páciens nem volt beoltva influenza ellen, nem szenved krónikus betegségben. A megyei kórház megkapta az alkalmazottjai számának megfelelő adag védőoltást, a dolgozók többsége be is adatta a vakcinát, de senkit nem kötelezhetnek erre – mondotta.

Eddig négy rendben összesen 5530 adag influenza elleni védőoltás érkezett a megyébe, ami az igényelt mennyiség 78,62 százaléka, de többet is kérhetnének és kapnának, ha lenne rá igény – közölte dr. Sántha Ferenc. A járványtani szakember érthetetlennek tartja, hogy a lakosság csupán néhány százaléka él a lehetőséggel, holott évről évre bebizonyosodik, hogy a súlyosabb esetekben az illető nem volt beoltva. Országosan eddig öt halálesetet jegyeztek influenza miatt, többségüknél más betegségek is fennálltak, egyiküknél váratlan volt a végkimenetel.

Sántha doktor szerint valószínűsíthető, hogy az év eleji szabadságolások és a vakáció után megnövekszik a betegek száma, ezért fontos, hogy akinél jelentkeznek az influenzára utaló tünetek forduljon orvoshoz és kerülje a tömegrendezvényeket. Az influenza magas lázzal, izomfájdalommal, hányingerrel, hányással, étvágytalansággal, torokgyulladással, hasmenéssel jár, de a fertőzés akkor is fennállhat, ha ezek közül csak néhány tünet jelentkezik – mondja a szakember. A láz- és gyulladáscsökkentés fontos, ám ha az orvos nem rendelkezik másképpen, akkor is tegyünk azért, hogy szervezetünk megelőzhesse, illetve legyőzhesse a betegséget olyan egyszerű praktikákkal, mint az egészséges táplálkozás, citrusfélék fogyasztása, pihenés, séta a friss levegőn – javasolja a járványtanász.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2019-01-10: Közélet - Nagy D. István:

Erőteljesebb fellépés (Családon belüli erőszak)

Noha alig három hete lépett hatályba, Háromszéken már alkalmazták a belügyminisztérium illetve a munka és szociális ügyek minisztériumainak közös rendelkezését, melynek értelmében december 28-tól családon belüli erőszak esetében a rendőrség bírósági jóváhagyás nélkül bocsáthat ki ideiglenes távoltartási végzést. A Kovászna megyei rendőrkapitányság közlése szerint az első ilyen végzés már meg is született. Tavaly megyeszinten a hatóság 285 ilyen esetet észlelt, ezeknek mintegy fele volt bántalmazás.
2019-01-10: Közélet - :

A régió hangját viszik a nagyvilágba (Online rádió Baróton)

Nem telnek eseménytelenül az év első napjai Erdővidéken, hiszen nemrég avatták fel Baróton az üzletkötő központban a térség első magyar nyelvű online rádiójának székhelyét, állomását.