Kifogásolják a magyar kormány támogatását

2019. január 11., péntek, Belföld

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) elítéli a kormány, az elnöki hivatal és a parlament válaszlépéseinek hiányát a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program kapcsán – írja a FRCRHM tegnapi közleményében.

  • Fotó: rgnpress.ro
    Fotó: rgnpress.ro

A civil fórum az MTI híréből értesült arról, hogy a magyar kormány 25 milliárd forintot különített el egy olyan programra, amelyből Székelyföld gazdasági fejlődését támogatja. A közlemény szerint a romániai illetékes intézmények nem végeztek alapos elemzést arra vonatkozóan, hogy milyen következményekkel jár a magyar állam stratégiai beruházásainak lehetősége, illetve a kettős állampolgárság elnyerése az erdélyi magyarok által.

„Ilyen körülmények között az RMDSZ szinte függetlenül vezeti Hargita és Kovászna megyét, semmibe véve az itt élő románok érdekeit. Az államfők hallgatólagos támogatásával a ’89 decembere utáni kormányok opportunizmusa oda vezetett, hogy az ország szívében valóságos társszuverenitás jött létre Magyarországgal. A parlamenti támogatásért cserébe Bukarest magára hagyta a két megyében élő románokat, akik ki vannak szolgáltatva a helyi és megyei hatóságok kényének-kedvének, amelyek szegregacionista politikájukkal az etnikai alapú területi autonómia megteremtésén dolgoznak” – írja a fórum közleményében.

A dokumentum szerint, míg a többségi magyar kisebbség hármas támogatásban részesül, hisz pénzt kap Budapestről, Bukarestből és a helyi költségvetésből, a román közösségek csak esetleges és jelentéktelen támogatást kapnak a helyi hatóságoktól, emiatt felmerül, hogy érdemes-e itt jövőt tervezniük, vagy sem.

A fórum engedményként értékeli azt is, hogy az ifjúsági minisztérium visszajuttatta a helyi önkormányzat tulajdonába a városi sportbázist.

„Ezzel az ifjúsági és sportminisztérium lemondott évi 550–600 ezer lej bevételről, ezután mintegy 300 ezer lej bért fizet, tehát mintegy 800–900 ezer lejjel kevesebb jut a sportra, ráadásul a Municípiumi Sportklub bérlő lett saját házában” – írja a közlemény. Zárásként a fórum megjegyzi, hogy kénytelen lesz megtámadni a bíróságon a kormány hatalmi visszaéléssel hozott határozatát, és arra kéri Klaus Iohannis államfőt, hogy nemzetbiztonsági kérdésként tűzze a Legfelsőbb Védelmi Tanács napirendjére a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyzetet.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 985
szavazógép
2019-01-11: Világfigyelő - :

Tiltakoztak a román fuvarozók (Brüsszel)

A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabálytervezet ellen tiltakoztak romániai fuvarozók tegnap az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt. Amennyiben az EP elfogadja az új jogszabályt, a kelet-európai fuvarozók elveszíthetik versenyelőnyüket, sőt, ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról. Sógor Csaba EP-képviselő szerint meg kell akadályozni a visszaéléseket, illetve a közös piac feldarabolását – erről több módosító indítványt is benyújtott az eredeti törvénytervezethez.
2019-01-11: Belföld - :

Nem fogadják el az államfő indoklását

Levélben indokolta meg Klaus Iohannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek tegnap, hogy miért utasította el előbb Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer, majd Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezését a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére. A miniszterelnök válaszlevelében ismételten kérte az államfőtől az általa javasolt személyek – Lia Olguţa Vasilescu és Mircea Drăghici – kinevezését a szóban forgó tisztségekbe. Lia Olguţa Vasilescu szerint az államfőnek semmilyen törvényes oka nincs visszautasítani miniszteri kinevezését.