Hivatalos: Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa /Frissítve/

2019. január 11., péntek, Közélet

Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és látogatása során Csíksomlyót is felkeresi - közölte pénteken a román elnöki hivatal. Június 1-jén, szombaton szabadtéri szentmisét tart a csíksomlyói hegynyeregben  - derült ki Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense tájékoztatójából.

Elmondta: a pápalátogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani. Rámutatott: mivel a pünkösdi búcsú az idén egy héttel későbbre, június 8-ára esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának lehetősége. Leszögezte: erről azonban még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek.

Hozzátette: nagy örömmel fogadták a pápa látogatásának hírét a főegyházmegyében, amelynek ezeréves történelme során ez lesz az első pápalátogatás.
Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke nagy kihívásnak nevezte a pápalátogatás megszervezését, hiszen várhatóan több százezer embert kell fogadniuk, ezért már most elkezdik a készülődést. Az önkormányzati vezető a magyar és a román diplomácia sikereként értékelte, hogy a pápa nem csak "villámlátogatásra" érkezik, hanem három napot tölt Romániában.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között lesz Romániában, és Bukarest mellett Jászvásárra (Iași), a romániai görög-katolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat. Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik.

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg romániai látogatásra a román hatóságok és a romániai római katolikus egyház. Ehhez beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen az ország lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába. Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki idelátogat, elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, ő akkor csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott a zömében magyar anyanyelvű és nagy többségben erdélyi hívek körében.

A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd – olvasható a közleményben. Közölték, a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2019-01-11: Belföld - :

Hírsaláta

NEVETSÉGES EGYES KORMÁNYTAGOK SZAKMAI MÚLTJA. Az adóhatóság új vezetője, Mihae­la Triculescu három év alatt ötször bukta el a szóbeli vizsgát egy adóellenőri posztra.
2019-01-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Havas utak, nehézkes forgalom

Valódi tél köszöntött péntek reggel Háromszékre, a bőséges havazásnak pedig leginkább a gyermekek, a téli sportok szerelmesei örülhetnek. A gyalogosok, a gépkocsivezetők dolgát kissé megnehezítette a kitartó havazás, bár fennakadást délig nem jeleztek megyénk útjain. A Háromszéket átszelő országos besorolású utakon már csütörtök délutántól szórták a csúszásgátlót és ugyanaznap este Sepsiszentgyörgyön is megkezdték a hótalanítást.