Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szégyen és remény között

2019. január 12., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A becsületet és méltóságot többször is emlegette Viorica Dăncilă kormányfő csütörtök este, a román uniós elnökség ünnepélyes nyitórendezvényén, és ismételten megígérte, hogy tisztességesen fogja ellátni a rá háruló feladatokat, de ezzel együtt újra sikerült lejáratni az országot.

Már a szervezést elszúrták: a meghívottak nem találták az ülőhelyüket, egy nagykövet jobb híján a sajtópáholyba kérezkedett be, ám a korrupcióért elítélt és feltétesen szabadlábon levő Adrian Severin volt EP-képviselő a főpáholy második sorában pöffeszkedett, Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis, Donald Tusk és Viorica Dăncilă mögött. E sértő rendetlenség mellett a szinkrontolmácsolásról is megfeledkeztek.

Az is tiszteletlenség, főleg a romániai polgárok iránt, hogy az állam harmadik embere, Liviu Dragnea képviselőházi elnök épp ezen a történelmi eseményen nem vett részt. Bizonyára nem az általa sokszor támadott EU-vezetők iránti finom tapintatból utazott épp most titkos szabadságra a meny­asszonyával; kínos lett volna a „bűnöző” kiskirállyal kezet rázni a hírnevükre kényes nyugati vendégeknek, de a hiányzása is nagyon kínos volt. Helyettese, Florin Iordache volt igazságügyi miniszter ugyanis csapnivaló beszédet mondott, szuverenitást hangoztatva és tiszteletet követelve. A többiek sem ragyogtak. Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök arról próbálta meggyőzni angolul értő hallgatóságát, hogy Románia minden tekintetben európaivá vált, kivéve egyes „büntető” intézményeket, amelyek „nem hajlandók lemondani a kommunista időszakban élvezett előjogaikról”. Klaus Iohannis államfő beérte lapos általánosságokkal: a következő fél év kihívásai a brexit, a migráció, a biztonság, az EP-választások. Célt, víziót, kezdeményezést, Románia számára fontos kérdést sem ő, sem a miniszterelnök nem fogalmazott meg.

Az európai vezetőknek volt mondanivalójuk. Az emberi jogok, a jogállamiság melletti kiállásra, a korrupció elleni harc folytatására, az európai alapértékek védelmére biztattak – lekötelező udvariassággal, de igen határozottan. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszel támogatásáról biztosította Romániát, ám leszögezte: az Európai Unió nem köthet kompromisszumokat a jogállamiságot és a demokráciát illetően. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke jóindulata jeléül románul is köszöntötte a jelenlevőket, eszünkbe juttatva, hogy nálunk ilyen gesztusokra sem futja. Az est hőse Donal Tusk, az Európai Tanács elnöke volt, aki teljes egészében románul elmondott beszédében lehengerlően elegáns módon – a román nép nagy íróit, költőit, gondolkodóit idézve, sportolóira emlékeztetve – buzdított arra, hogy ne adják fel, próbálják megvédeni „politikai civilizációnk alapjait: a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét a közéletben, a jogállamot és az alkotmányt”, mert reménytelennek tűnő helyzetből is lehet győzni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2019-01-12: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Fából vaskarika (A Kézdivásárhely Városi Színház szilveszteri bemutatója)

Adott egy közismert drámaszöveg, egy ismert dallamokat tartalmazó partitúra és egy lelkes csapat, amelynek tagjai mindent megtesznek azért, hogy a történetet és dalokat a lehető legpontosabban tolmácsolják a közönségnek.
2019-01-12: Belföld - Farcádi Botond:

Meghallgatásra jelentkeznek az államfőnél (Beke–Szőcs-ügy)

Az elnöki hivatal elutasító válasza ellenére sem hagyják annyiban a terrorvádban elítélt két kézdivásárhelyi fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán ügyét. Audienciára jelentkezik Klaus Iohannis államfőnél Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lom­nici Zoltán, a magyarországi Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, hogy személyesen ismertessék érveiket – tudatja tegnapi közleményében az RMDSZ háromszéki szervezete.