Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A magyarellenesség dimenziói

2019. január 14., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Olyannyira erőteljesen jelen van mindennapjainkban a magyarellenesség, hogy lassan szakértőkké válunk kutatásában, osztályozhatjuk megnyilvánulási formáit, veszélyességi fok szerint rangsorolhatjuk típusait.

Csak az elmúlt napok történéseinél maradva legalább három-négy különbözőféle magyarellenes jelenséget figyelhetünk meg. Klaus Iohannis államelnök például tanácsosa révén üzent a kézdivásárhelyi fiatalok ügyében: nem kíván foglalkozni az üggyel. Az a politikus, aki eddig egyebet sem tett, csak látványosan féltette a román jogállamiságot, foghegyről vetette oda: nem érdekli, hogy két román állampolgárt szekusállamra emlékeztető akció során, koholt vádak alapján, ártatlanul ítéltek el. Ez az a fajta államhatalmi nacionalizmus, amely a legmélyebben gyökerezik, s eleve nemzetbiztonsági kockázatként tekint a magyarságra.

Aztán ott van a választási logikából eredő magyarellenesség. Nem táplálkozik minden esetben zsigeri gyűlöletből, inkább cinikus: azon alapszik, hogy a magyar kártya kijátszásával Romániában mindig politikai tőkét lehet kovácsolni. Rendszerint ellenzéki pártok alkalmazzák, a régi, posztkommunista alakulatok éppúgy, mint az új és kiismerhetetlen erők. Legfrissebb példa erre Florin Roman liberális képviselő, aki azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy az adóhatóságot küldené a székelyföldi fociklubokra a Magyarországról érkező támogatások miatt.

Ennél sokkal alattomosabb az a magát felvilágosultnak, jobboldalinak és ellenzékinek tekintő bukaresti médiát – Hotnews, G4 Media, Adevărul, Digi 24 stb. – eluraló magyarellenesség, amelyet a geopolitikai dimenzióba sorolhatunk. Valamiféle olyan torz logikán alapszik, mely szerint a Magyarország szuverenitásáért az európai nagyhatalmakkal szemben is síkra szálló Orbán Viktor valójában orosz érdekeket szolgál, s így az itt élő magyarság és vezetői is idegen erők szolgálatában állnak. Jellemző eme alattomos propagandára, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanak, Orbán Viktort démonizálják, kormánya ide látogató képviselőinek szavait pedig kiforgatják – a múlt héten Potápi Árpád államtitkár a siculicidium kapcsán elhangzott kijelentései miatt tört ki kisebb botrány.

Végül itt vannak a mi szolgálatos feljelentőink, megélhetési provokátoraink, akik hangyaszorgalommal kürtölik világgá vélt sérelmeiket, gondosan jelentgetnek, perelnek minden feliratért, zászlóért – most a hosszú évek után átadott sepsiszentgyörgyi stadion ügyét készülnek megtámadni a bíróságon, mert nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik azt –, sikeresen akadályozva meg a normalitás megannyi megnyilvánulását, aláaknázva a valós román–magyar párbeszéd lehetőségét.

A magyarellenesség különféle dimenzióit személtető sort pedig folytathatnánk, hiszen még nem szóltunk a visszaszolgáltatások helyzetéről, az igazságszolgáltatási eljárásokról, az oktatási intézményeink elleni támadásokról stb. Mindebből jól látszik: a magyarellenesség a román államigazgatás legmélyebb szöveteiben él, és a legkülönfélébb módokon hatja át mindennapjainkat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2019-01-14: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért, vagy ahogyan az idei, erre az alkalomra kiadott füzet fogalmazza: „összegyűlnek, hogy imádkozva növekedjenek az egységben”. A Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet az indonéz keresztények készítették elő. Úgy érzik, Mózes ötödik könyvének igéje „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,18–20) helyzetükben, ínségükben elevenükbe talál.
2019-01-14: Közélet - Iochom István:

A doni hősökre emlékeztek (Katrosa)

A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya január 12-én, szombaton a magyar történelem egyik legnagyobb véráldozattal járó ütközetének emlékére Doni Hősök Emléktúrát és Megemlékezést szervezett. A 24 km-es emléktúra résztvevői reggel fél nyolckor indultak a kézdivásárhelyi Gábor Áron térről a Kászonok-völgye felé, majd csatlakoztak hozzájuk néhányan Kézdiszentléleken és Kézdiszárazpatakon is.