Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újra beterjeszti az autonómiatervezetet az MPP

2019. január 14., hétfő, Belföld

Újra beterjeszti a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét a Magyar Polgári Párt (MPP), amely befutó helyet kér magának az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján.

Az alakulat országos választmányi tagjai a hétvégén tartott székelyudvarhelyi ülésükön egyöntetűen kinyilvánították, hogy továbbra is elszántak az autonómiaigény képviseletére, és újra meg újra a törvényhozók elé terjesztik a tervezetet annak érdekében, hogy életben tartsák a székelyföldi törekvést a román törvényhozásban. Az MPP közleménye szerint „a dél-tiroli példa a remény arra, hogy a hosszas és kitartó törekvés Romániában is pozitív eredményt szülhet”.

Az országos választmány Pethő Istvánt, a párt Kovászna megyei önkormányzati képviselőjét választotta elnökévé, és arról is döntött, hogy a párt ügyvezető elnöki tisztségét Salamon Zoltán, a Hargita megyei szervezet elnöke tölti be.

A választmány ugyanakkor elhatározta, hogy tárgyalásokat kezdeményez az RMDSZ-szel az európai parlamenti választásokon való közös részvételről. A közlemény szerint az MPP befutó helyet kér az RMDSZ listáján jelöltjének, Márton Zsuzsannának, aki jelenleg a Szatmár megyei Egri község polgármesteri tisztségét tölti be. Az MPP közölte: nem zár ki egyetlen lehetőséget sem, amellyel megjelenítheti a párt céljait az európai parlamenti választásokon.

Az RMDSZ és az ellenzékeként megalakult MPP 2014 óta működik együtt. Ennek eredményeként az MPP két politikusa jutott be az RMDSZ jelöltlistáján a bukaresti képviselőházba. Az MPP-s politikusok RMDSZ-es választási listán való szereplését az teszi lehetővé, hogy az MPP pártként, az RMDSZ pedig civil szervezetként van bejegyezve. Így ugyanaz a politikus egy időben mindkettő tagja lehet. Az RMDSZ-nek két képviselője van az Európai Parlamentben.

 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 617
szavazógép
2019-01-14: Közélet - :

Fizetős a Széna utca is

Újabb megyeszékhelyi utcára terjesztette ki az önkormányzat a parkolódíj fizetésének kötelezettségét, január 15-től, azaz keddtől a belvárosi Széna utcában is díjköteles a parkolás.
2019-01-15: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

A román kultúra napja
Ma (1850) született Mihai Eminescu, a románok nemzeti költője, ezt a napot jelölte ki Románia parlamentje a román kultúra napjaként. KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓRA és beszélgetésre kerül sor ma 18.30-tól a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Pavel Șușară Sissi című rendhagyó verskötetéről és annak magyar kiadásáról beszélget a szerzővel és Demény Péter költővel, íróval, a kötet fordítójával Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.