Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mamutexpedíció az Északi-sarkon

2019. január 15., kedd, Magazin

Német vezetéssel minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy jégtörőhajóval, amely egy éven át a zajló jéggel együtt sodródik majd, a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő, de ebből a szempontból eddig alig kutatott térségében.

  • A Polarstern kutatóhajó az Antarktiszon. Fotó: Wikipédia
    A Polarstern kutatóhajó az Antarktiszon. Fotó: Wikipédia

A Mosaic expedícióban 17 ország 600 kutatója vesz részt hosszabb-rövidebb ideig. Az óriásprojektbe besegítenek más jégtörők, repülőgépek és helikopterek is – közölte a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI). Markus Rex expedícióvezető elmondta, hogy már sok misszió­ban részt vett, de a Mosaichoz fogható művelet még nem zajlott.
A 120 millió eurós expedíció központi eleme a Polarstern német jégtörő lesz, amely a sarkvidéket 125 évvel ezelőtt bejáró Fridtjof Nansen norvég sarkkutató Fram nevű hajójához hasonlóan a jégtáblák közé zártan, a zajló jéggel együtt, egy nagy és öreg, több kilométer széles jégtáblához rögzítve sodródik a térségben. Nansen hajójától eltérően azonban a Polarstern nem lesz magára hagyva, az expedíció induló és záró szakaszában más jégtörők látják el üzemanyaggal és friss élelmiszerrel. Bár a hajócsavar az idő legnagyobb részében állni fog, a hajómotor be lesz kapcsolva, hogy hővel és elektromos árammal lássa el a legénységet.

Az expedíció célja, hogy jobban megismerjék, az Északi-sarkvidék milyen befolyást gyakorol a globális éghajlatra. Az Arktisz a klímaváltozások korai barométerének számít, az elmúlt évtizedekben a Föld minden más térségénél gyorsabb felmelegedésen ment át. Az indulást azért tervezik szeptemberre, mert a sarkvidék középső vidéke február és június között gyakorlatilag járhatatlan, túl vastag a jég a jégtörők számára. A Polarstern előbb végighalad a norvég, majd a szibériai partok mentén, és irányt vesz a jégmező belsejébe, az Északi-sarkhoz. Célba érve a legénységnek két hete lesz arra, hogy felépítsen egy tábort a jégen, ez idő alatt napi négy órán át lesz világos, október közepétől már teljes sötétség borul a tájra. Több állomáson is méréseket végeznek a tengervízben, a jégben és a légkörben. Olyan sok mérőállomást létesítenek, amire még nem volt példa – jelezte az expedícióvezető. Az expedíció vezetője más tudósokkal és a jégtörő személyzetével együtt 2019 végén visszatér Norvégiába a Makarov tengernagy kísérőhajóval, őket új csapat váltja. Minden résztvevő egyszerre legfeljebb két-három hónapot tölt a sodródó jégtörőn. Maga Rex 2020-ban többször is visszatér a kutatóhajóra.

Az együttsodródás 2020 júniusáig fog tartani, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött rengeteg adat kiértékelése.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2019-01-15: Magazin - :

A Trevi-kútba dobált pénzre fáj a foguk (Róma)

Vihar tört ki a római városvezetés és az egyház között a Trevi-kútba dobált aprópénzek felhasználása miatt.
2019-01-15: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Csernátoni talányok

Semmivel sem láttak jobban bele az előttünk álló közeljövőbe a barátságtalan időjárás közepette Csernátonban sem, mint máshol. A találgatásokkal nem sokra megyünk – mondták a ráérős helyi gazdák. Annak, aki ezt a jó, friss téli időt választja trágyahordásra, nincsen ideje találgatni, abból nem lehet megélni! Régebb még hallgattunk azokra az újévi köszöntőkre, amelyek mindig valami jó üzenetet hirdettek. Most már azt sem hisszük, hogy amilyen volt az új esztendő első napja, olyan lesz az egész év. Lejárt már az ideje a jövendölésnek. Józanul kell gondolkozni: bízni magunkban, kiharcolni azt, ami nekünk jár!