Be kell jelenteni a kaukázusi juhászkutyákat

2019. január 15., kedd, Gazdakör

Szigorú kötelezettségnek kell eleget tenniük az állatállományaikat kutyákkal védő állattenyésztőknek: ha az ebek veszélyesnek minősített fajtákhoz tartoznak vagy ezek keresztezett leszármazottai, be kell jelenteni a rendőrségen, ivartalanítani kell, valamint civil felelősségbiztosítást kell kötni az állatokra. Tavaly 32 ezer be nem jelentett, veszélyesnek minősülő kutyát azonosítottak a hatóságok, gazdáikat megbüntették, de bűnügyi dossziékat is összeállítottak.

  • A kaukázusi juhászkutya mellett biztonságban van a nyáj.  Illusztráció: researchgate.net
    A kaukázusi juhászkutya mellett biztonságban van a nyáj. Illusztráció: researchgate.net

 A kötelezettségeket a 2002-ben kiadott 55-ös sürgősségi kormányrendelet és az ezt törvényerőre emelő, 2003-ban hozott 60-as törvény írja elő. A veszélyesnek minősülő kutyafajták listája a Romániai Kutyatenyésztők Egyesülete és a Román Rendőrség honlapjain is tanulmányozható. A veszélyesnek minősülő ebek listáján szerepel a kaukázusi juhászkutya a fajta keresztezett leszármazottaival egyetemben. Ez a fajta az utóbbi időben egyre népszerűbb az állattenyésztők körében, főként a juhászok tartják előszeretettel az esztenákon. A kaukázusi termete, bátorsága révén eredményesen szembe tud szállni a medvékkel, farkasokkal, így védelmet nyújt a megtámadott nyájaknak.

A törvény értelmében a veszélyes kutyák gazdáinak első lépésben a kutyatenyésztők egyesületétől kell igazolást szerezniük a kutya fajtáját illetően. A kutyákat – főként a támadó ebeket – ivartalanítani kell (szaporításra csak az elfogadott eredetű egyedek használhatók), ugyanakkor felelősségbiztosítást is kell kötni. Mindezek után a kutyatulajdonos a lakhelyén illetékes rendőrséghez is be kell jelentse a kutyát, ehhez saját felelősségre tett nyilatkozatot ír alá. A lakcímváltozást, a kutya elvesztését, elpusztulását 48 órán belül kell jelentse a rendőrségen a veszélyesnek minősülő kutya gazdája.

A veszélyes kutyák első csoportjába sorolják a harci és támadó kutyákat, a fajtajelleggel a pitbul, boerboel és bandog fajtákhoz hasonlító ebeket és ezek keresztezett leszármazottjait. A második csoportba sorolják a tosa, rottweiler, masztiff és más fajták mellett a kaukázusi juhászt – mint olyan ebet, mely provokálás nélkül támad és harap embert vagy háziállatot nyilvános vagy privát helyeken. A törvény értelmében veszélyesnek minősülő kutyákat csak 18 éven felüli személyek tarthatnak, feltétel, hogy a gazdának ne legyen korábbi ítélete személy elleni támadás okán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-01-15: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Csernátoni talányok

Semmivel sem láttak jobban bele az előttünk álló közeljövőbe a barátságtalan időjárás közepette Csernátonban sem, mint máshol. A találgatásokkal nem sokra megyünk – mondták a ráérős helyi gazdák. Annak, aki ezt a jó, friss téli időt választja trágyahordásra, nincsen ideje találgatni, abból nem lehet megélni! Régebb még hallgattunk azokra az újévi köszöntőkre, amelyek mindig valami jó üzenetet hirdettek. Most már azt sem hisszük, hogy amilyen volt az új esztendő első napja, olyan lesz az egész év. Lejárt már az ideje a jövendölésnek. Józanul kell gondolkozni: bízni magunkban, kiharcolni azt, ami nekünk jár!
2019-01-15: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázható intézkedések az év elején (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivatal vezetője, Cătălina Savin igazgató elmondása szerint a múlt év végén több intézkedés pályázhatóságát is megnyitották, és néhány, a tavaly nyáron meghirdetett intézkedésnél még mindig van pályázható összeg.