Tízezer bányász sztrájkol

2019. január 15., kedd, Belföld

Lebénította az Olténiai Energetikai Komplexumot (CEO) a bányászok sztrájkja. Az olténiai társaság állítja elő Románia energiaszükségletének közel egynegyedét, ezért az energetikai minisztérium és a cég vezetői arra buzdítják a bányászokat, hogy álljanak ismét munkába, ám a szombat reggeltől sztrájkoló alkalmazottak azt mondják, hogy béremelés és üdülési jegy nélkül szó sem lehet róla.

  • Fotó: Adevarul
    Fotó: Adevarul

A felek tegnap, a sztrájk harmadik napján ültek először tárgyalóasztalhoz, de a háromórás megbeszélés – amelyet Doru Vişan minisztériumi államtitkár vezetett – eredménytelenül zárult.

A bányavállalat igazgatója, Sorin Boza elmondta: az emberek teljesíthetetlen követeléseket fogalmaztak meg, többek között 40 százalékos béremelést kérnek, a cég azonban legfeljebb 12 százalékot tud ajánlani, és azt is csak a termelésben dolgozóknak. Hozzátette: jelenleg 650 ezer tonna széntartalékkal rendelkeznek, ami nagyjából egy hétre elég. Adrian Marciuc szakszervezeti vezető szerint a sztrájk spontánul tört ki, és a bányászok 45 százalékos béremelést kérnek. Jelenlegi alapfizetésük 2000–2200 lej, ehhez különböző pótlékok adódnak, a végösszeget nem közölték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2019-01-15: Belföld - :

A fiatalok is helyet kérnek

Bejutó helyet kér az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), amely a hétvégén Zeteváralján megtartott rendkívüli küldöttgyűlésen a szervezet elnökét, Oltean Csongort javasolta EP-képviselőnek.
2019-01-15: Belföld - :

Az RMDSZ ellenzi a Teodorovici-csomagot

Nem támogatja az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet az RMDSZ – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Radio France Internationale-nak adott nyilatkozatában.