Visszapillantó 2.A megosztás éve

2019. január 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Folytatjuk visszapillantó sorozatunkat a tavalyi év fontosabb gazdasági történéseiről.

Április

Paradicsom. Ismét meghirdették a védett körülmények közötti paradicsomtermesztést. Április 2-áig országosan 12 421 kérést iktattak. Háromszéken 2017-ben kilenc paradicsomtermesztő igényelte a támogatást, ketten az első időszakban, a többiek a másodikban vállalták az értékesítést.

Folytonosság. Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi országgyűlési választások eredménye az eddigi gazdaságpolitika folytonosságát ígéri. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a választás előtt a Fidesz nem tett közzé részletes szakpolitikai programot, ehelyett a kampányban a 2010 óta elért eredményeire helyezte a hangsúlyt.

Ígéretek. Ionuț Mișa, az adóhatóság új elnöke a még mindig alacsony állami adóbevételek kapcsán azt ígérte, hogy az úgynevezett nagy adófizetők körmére néznek (4500 ilyen vállalatot tartanak számon), hiszen nem normális, hogy míg Romániában a nagy adófizetők adják a vállalatok összesített üzleti forgalmának 70 százalékát, addig a vállalati adóbevételek mindössze 43 százalékát fizetik be.

Gelencei vállalkozás. A Bingó Kft. malomként indult a kilencvenes évek elején, az akkori tulajdonosok, id. Cseh András és Bálint Mihály 1998-ban átadták gyermekeiknek a céget, amely profilváltás után, pékségként immár hatvankét alkalmazottal Gelence legnagyobb magánvállalkozásává nőtte ki magát.

Inflációs csúcs. Áprilisban 5,2 százalékra emelkedett, ezzel újabb ötéves csúcsot döntött az éves infláció.

 

Május

Hiány. Az állami költségvetés 4,46 milliárd lejes deficittel zárta az első negyedévet. Ez 0,48 százaléka a nemzeti összterméknek és mintegy fele a tervezett hiánynak. A 2017-es hasonló időszakban az államkassza pozitív mérleggel zárt, akkor 1,52 milliárd lej többletet jegyeztek.

Teljes körű kiszolgálás. A fő tevékenységként gépjárművek gumiabroncsaival kereskedő kézdivásárhelyi Nexxon cég mezőgazdasági gépekkel és felszerelésekkel bővítette kínálatát. Bartha Vilmos tulajdonos-cégvezető szerint leginkább kis és közepes farmok gépigényét akarják kielégíteni és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások teljes körét kívánják nyújtani.

Gazdasági növekedés. A hazai gazdaság éves összehasonlításban négy százalékkal növekedett az év első három hónapjában. 

Mezőgazdasági támogatások. Befejeződött a 2018-as területalapú mezőgazdasági támogatások igénylésének időszaka. Országos szinten 866 749 támogatási kérést iktattak, összesen 9,638 millió hektár mezőgazdasági területre kértek támogatást. Háromszéken 13 046 igénylő 115 090 hektárra kért támogatást (a megye összes mezőgazdasági területe 186 700 hektárra rúg). Az egy évvel korábbihoz képest 1268 hektárral nőtt a támogatásra bejelentett terület, az igénylők száma pedig 25-tel.

 

Június

Hitelesített mérlegek. A Rátz András által alapított, majd fiai révén családi vállalkozássá fejlődött BalanceService céget mutattuk be, amely hitelesített mérlegek javítását és forgalmazását végzi, a szűk piaci szegmens ellenére nagy léptékű szakmai és üzleti tevékenységet folytat.

Vadles. Az év folyamán folyamatosan érkező medvetámadási hírek kapcsán is bemutattuk Szin János vállalkozót, aki gazdasági megoldást javasol. Szerinte nagy üzlet a vadles, ezt igyekszik Háromszéken is – egyelőre „fapados” szinten – meghonosítani.

Sertéspestis. A Duna-deltában, Tulcea és Szatmár megyében is afrikai sertéspestissel fertőzött házi és vaddisznókat azonosítottak. A hónap elejétől tíz településen több mint negyven gazdaságban közel 400 sertés fertőződött, és számos vadászterületen is megjelent a kór. Az állategészségügyi hatóság vörös járványkódot léptetett érvénybe. Év végéig több százezer sertést kellett feláldozni.

Árvíz. Háromszéken is pusztított az árvíz: a Tatrang, illetve a Feketeügy találkozásánál lévő területeken, de Kézdiszéken és Erdővidéken is. A Katrosán átvezető műutat annyi­ra megrongálta a víz, hogy a forgalmat csak év végére sikerült helyreállítani.

Ferencz Csaba

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2019-01-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hóviharok, akadozó forgalom Háromszéken és Erdélyben

Több háromszéki úton is nehézkesen haladt a forgalom kedden délután és este, különösen a megyehatárokon átvivő, magasabb és kanyargósabb szakaszokon.
2019-01-16: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csökkenő építkezés

A tavalyi év első 11 hónapjában 4,1 százalékkal csökkent országos szinten az építkezések volumene az egy évvel korábbihoz képest.