Sissi-szimfónia

2019. január 16., szerda, Közélet

A Bánságban is, mint mindenütt a néhai Habsburg Birodalom peremvidékein, még mai napig élő a Sissi-legenda. A birodalom katonái a nagy háborúból hazatérve a sok történet közt hazavitték a magyarok királynőjének drámáját is, szépségéről regéltek, szerelmeiről meséltek.

  • Szonda Szabolcs, Pavel Șușară és Demény Péter. A szerző felvétele
    Szonda Szabolcs, Pavel Șușară és Demény Péter. A szerző felvétele

És ez a legendákba burkolt, de nagyon is valós női ideál vagy istenség nem hagyhatta nyugton azt a felnőttet, akinek gyerekkorában a családi történetek közt sokszor előfordultak Sissi-históriák is – különösképp, ha ez a felnőtt íróember, helyesebben sokoldalú alkotó, többek közt költő is. Pavel Șușară a neve, és a birodalom szülöttének vallja magát. Hát megírta leveleit Sissinek, találóbb megnevezés híján költeménynek nevezett műfajban, szerepjátékot játszva, családi történeteket beleszőve, Sissi verseit is felhasználva – és lett végül egy szövegszimfónia. Nagyjából ez a története a román kultúra napja alkalmából a Teinben tegnap bemutatott könyvnek, mely tavaly Demény Péter tolmácsolásában magyar fordításban is megjelent.

Amúgy a román kultúra napját Mihai Eminescu születésnapjára időzítették, így hát mi sem természetesebb, mint hogy az est házigazdája, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója beszélgetőtársait, az est két meghívottját a román nemzeti költőhöz való viszonyukról faggassa, innen jutva el néhány kitérővel („most olyan rabszolgaságban élünk, amilyen nem volt még a történelemben”, jegyezte meg adott pillanatban Pavel Șușară) a Sissi-szimfónia születéséig, majd zárszóként abból egy rész román és magyar nyelvű felolvasásáig.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2019-01-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Félezer ellenőrzés, félszáz bírság (Környezetvédelmi őrség)

Tetemes összegre, közel félmillió lejre bírságolt a múlt évi ellenőrzései során tapasztalt rendellenességek, hiányosságok miatt a megyei környezetvédelmi őrség. Tevékenységi összesítőjük szerint a hatóság 48 esetben kényszerült pénzbírságot kiszabni, kihágást közel nyolcvan alkalommal jegyeztek 2018-ban.
2019-01-16: Közélet - :

A szennyvízelvezetés olcsóbb lesz

Csökken a szennyvízelvezetési díj, ha az Aquacov közösségfejlesztő egyesület elfogadja a sepsiszentgyörgyi Közüzemek által kért új árakat – közölte a vállalat aligazgatója.