Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. január 17., csütörtök, História

Január 11.
Demeter József kormánybiztos levélben tájékoztatta Kézdivásárhely tanácsát Macskási Antal visszatértéről, valamint Bem hadműveleteiről.
(Bem parancsot küldött Háromszékre, miszerint a csapatok vonuljanak Brassóba, hogy Szeben tervezett bevétele után akadályozzák meg a császáriak menekülését.August ezredes csapatai kiürítették Marosvásárhelyt és Medgyesre vonultak vissza.)

Január 12.

(A Killiány-dandár Nagyszebenből Zsidvére vonult.)

Január 13.

Vezetőváltozás a sepsiszentgyörgyi hadikórházban, a leváltott Gyárfás Dávid helyére Császár Sámuelt nevezték ki.
(Bem csapatai bevonultak Marosvásárhelyre.)

Január 14.

Gál Sándor Kézdivásárhelyre küldte Gábor Áront, és egyúttal felszólította a városi tanácsot, hogy tegyék meg az előkészületeket az ágyúöntés és a lőporgyártás újrakezdésére.
(Bem menesztette Dorschner ezredest, és Gál Sándort nevezte ki az 1. határőrezred parancsnokává.)

Január 15.

A Kiskomité Kézdimartonfalván tartott gyűlésén határozat született az árapataki egyezmény egyoldalú felmondásáról.

Január 16.

Kézdivásárhelyen gyülekezni kezdett a 12. honvédzászlóalj és a Kossuth-huszárok addig falvakon lappangó legénysége.
(Bem csapatai átvonultak a Kisküküllő völgyébe, és megszállták a Pócsfalva és Vámosgálfalva közötti területet. Puchner csapatai Medgyesről Dicsőszentmárton felé vonultak. A Killiány-dandár átvonult Dicsőszentmártonba, de miután előőrsét Szőkefalváról vissza­verték, Borzásnál foglalt állást.)

Január 17.
(Bem csapatai Vámosgálfalvánál legyőzték Puchner és Killiányi egyesült csapatait, amelyek Medgyesen keresztül Asszonyfalvára vonultak vissza.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2019-01-17: História - :

A Székely Hadosztály (Kiállítás, könyvbemutató, konferencia)

A Székely Hadosztály megalakulásának 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényt tartanak ma 17 órai kezdettel Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban. Megnyitják a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítást, majd bemutatják Gottfried Barna és Nagy Szabolcs A Székely Hadosztály története című könyvét. (Első kiadása a baróti Tortománál jelent meg 2011-ben, s szintén bemutatták a múzeumban.) Előadást tart Illésfalvi Péter hadtörténész (Erdélyi ezredek 1918 végén) és Bene János történész (Kelet-Magyarország román megszállása, 1919–1920). Előzetesként Nagy Szabolcsnak a Rubicon 2017/7–8-as össze­vont számában megjelent, A Székely Hadosztály című tanulmányából közlünk a toborzásra vonatkozó részleteket.
2019-01-17: História - :

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nem hivatalos hírirodája két dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentéseket a Transindex Adatbank rovatából tallóztuk.