Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Imatized SepsiszentgyörgyönSúlyos sérülést szenvedett nő műtétjére gyűjtenek

2019. január 18., péntek, Közélet

A sepsiszentgyörgyi imatizedek évről évre lehetőséget teremtenek, hogy ténylegesen megéljük az ökuméniát, hogy a katolikus ember protestáns istentiszteleten vegyen részt és a protestáns hívő a katolikus templomban imádkozzék – hangsúlyozza Zelenák József evangélikus lelkész, a Brassói Evangélikus Egyházmegye esperese, a több mint húsz éve indított ökumenikus imasorozat kezdeményezője. A ma kezdődő imatized első helyszíne a Szent Benedek katolikus templom, ahol Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt végzi a szolgálatot.

  • A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban Dénes Előd református lelkész hirdet majd igét
    A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban Dénes Előd református lelkész hirdet majd igét

A négy magyar történelmi egyház kezdetben Sepsiszentgyörgy nyolc templomában tartotta az imahetet/imanyolcadot, estéről estére a város más-más templomában gyűltek össze a hívek és papjaik. Minden esztendőben előre adott téma alapján hirdették Isten igéjét és imádkoztak közösen katolikusok, reformátusok, unitáriusok, evangélikusok. 2007-től imatizedre bővült a sorozat, az előző évben felszentelt Gyöngyvirág utcai református templom, valamint a Krisztus Király-templom és gyülekezete is bekapcsolódott, az alkalmak ünnepélyességét emelte a város kórusainak fellépése.

Idén a házigazdák szervezik a zenés műsorokat, és nem marad el a jótékonysági gyűjtés sem. Zelenák József lapunkat arról tájékoztatta, a tavaly szeptemberben nizzai triatlonversenyen súlyos kerékpárbalesetet szenvedett sepsiszentgyörgyi Cărsteanu-Dombi Márta javára gyűjtenek, aki a sérülés következtében deréktól lefelé lebénult. Hátával egy útszéli fának csapódott, valószínűleg egy csatornafedőn veszítve el a kerékpár irányítását. Nizzában műtötték, két hét után repülővel átszállították Németországba, Murnauba egy rehabilitációs központba, és azóta is ott van – közölte.

Legújabb kutatások szerint a hátgerincbe egy microchip ültethető be, mely áthidalja a sérült részt, és segít az ingerek továbbításában, de a beavatkozás költségeit a biztosító csak részben fedezi. A 320 ezer euróból a család 160 ezer eurót tud fedezni, a maradék 180 ezer euróhoz Mártának segítségre van szüksége, hogy újból járni tudhasson és nevelhesse 1 éves és 8 hónapos kislányát. A műtétet Svájcban vagy az Egyesült Államokban fogják elvégezni – tájékoztatott Zelenák tiszteletes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-01-18: Közélet - :

Erdővidéki népfogyatkozás

108 születés, 105 házasság, 256 temetés. Nem meglepő, többször be is számoltunk róla, hogy Erdővidéken sokkal többen halnak meg, mint ahányan születnek, kiderül ez az elmúlt esztendők negatív anyakönyvi statisztikáiból is.
2019-01-18: Belföld - :

Idegen érdekeket gyanított a kormányfő (Véget ért a Bányászsztrájk)

Senki sem játszadozhat Románia energetikai függetlenségével – figyelmeztetett tegnap Viorica Dăncilă kormányfő, aki idegen érdekeket sejt és sejtet a Zsil-völgyi szénbányászok csaknem egy hete tartó munkabeszüntetése mögött, amely teljes leállással fenyegeti az ország energiaszükségletének mintegy harmadát fedező Olténiai Energetikai Komplexumot.