Erdélystat

2019. január 18., péntek, Belföld

Erdélystat néven statisztikai szolgáltatás beindítását jelentette be tegnap Kolozsváron az RMDSZ. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök közölte: létrehozták az Erdelystat.ro portált, mely magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők.

Az RMDSZ kezdeményezésére létrehozott portál, melyet a Bethlen Gábor Alap támogatásával az Iskola Alapítvány működtet, az erdélyi magyar intézmények világáról is eligazítást kíván nyújtani felhasználóinak. A cél a tájékoztatás, de nemcsak a nyers adatokat, hanem elemzéseket is közzé szeretnének tenni, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön. Porcsalmi szerint az Erdélystat elsősorban a döntéshozóknak szól, de bárki számára nyitott. Az adatbázis folyamatos bővítése mellett az angol nyelvű változat elindításán is dolgoznak.

A tartalomról Barna Gergő szociológus elmondta: négy területről kívánnak adatokat közzétenni. Összegyűjtik a portálra az erdélyi demográfiai adatokat, az önkormányzatok infrastruktúrára, költségvetésre vonatkozó adatait, az oktatással kapcsolatos statisztikákat, és a GDP-re, foglalkoztatottságra, jövedelmekre vonatkozó gazdasági adatokat is. Az oktatás területén a beiskolázási számokat és a vizsgaeredményeket is figyelemmel kívánják követni. A szociológus szerint az adatbázis folyamatosan fog bővülni, úgy tervezik, hogy kéthetente publikálnak elemzéseket, közleményeket.

Az új portál a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel partnerségben publikálja a romániai magyar intézmények adatbázisát. Horváth István, a kisebbségkutató intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: évek óta dolgoznak az intézménytár kialakításán, és számos problémát sikerült már leküzdeniük. Egyelőre a romániai magyar nyelvű felsőoktatásra, médiára és könyvkiadásra vonatkozó adatok kerültek fel a portálra, de szándékukban áll a táncházakat, a kulturális és a gondozó intézményeket is felleltározni. Mint elmondta: ez azért nem egyszerű feladat, mert különböző szervezeti háttérrel valósulnak meg hasonló tevékenységek. Példaként elmondta, hogy megannyi településen szerveznek magyar napokat, de helyenként az önkormányzat, máshol több civil szervezet teszi ezt.

Kérdésre válaszolva Por­csalmi Bálint azt is elmondta: a portál létrehozására az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában program keretében nyertek támogatást a Bethlen Gábor Alaptól. Az Erdélystat beindítására és az első évi működtetésére százezer eurónak megfelelő összeg áll rendelkezésre. A következő három évre is van anyagi fedezet, akkor már kisebb költségvetéssel számolnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1746
szavazógép
2019-01-18: Belföld - :

Idegen érdekeket gyanított a kormányfő (Véget ért a Bányászsztrájk)

Senki sem játszadozhat Románia energetikai függetlenségével – figyelmeztetett tegnap Viorica Dăncilă kormányfő, aki idegen érdekeket sejt és sejtet a Zsil-völgyi szénbányászok csaknem egy hete tartó munkabeszüntetése mögött, amely teljes leállással fenyegeti az ország energiaszükségletének mintegy harmadát fedező Olténiai Energetikai Komplexumot.
2019-01-18: Belföld - :

Hírsaláta

MINDENT MÉGSEM LEHET? Ugyanazon a napon, amikor a Román Hírszerző Szolgálat és a főügyészség közötti egyezményeket alkotmányellenesnek nyilvánította – megnyitva ezzel a már lezárt ügyek újratárgyalásának lehetőségét –, egy másik döntést is hozott az alkotmánybíróság: helyt adva a liberális párt óvásának másodszor is alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alternatív büntetés-végrehajtási formákról hozott törvényt.