Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Adókedvezmények szövetkezeteknek és azok tagjainak

2019. január 22., kedd, Gazdaság

Módosították a szövetkezeti törvény előírásait. Románia Hivatalos Közlönye idei 29-es számában jelent meg a 2019/21-es törvény, amely több pontban módosítja a 2004-ben hozott 566-os számú, úgynevezett szövetkezeti törvényt. A módosítás a törvény több cikkelyét is érinti, a gazdák szempontjából a legfontosabbak azok az új előírások, amelyek egy sor adómentességet biztosítanak a szövetkezeteknek, illetve ezek tagjainak.

Kovászna megyében négy szövetkezet működik, egy szövetkezet tevékenységét felfüggesztették, az év végén pedig további négy új kooperáció alakult – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szövetkezetek és a szövetkezeti tagok részére nyújtott adó­könnyítések minden valószínűség szerint élénkíteni fogják a szövetkezeti mozgalmat. Az intézkedés azt is mutatja: az országvezetésnek, a kormánynak elszánt terve, hogy támogatják a gazdák szövetkezését – értékelte Könczei.

Nagy szükség volt erre a törvényre, de arra is szükség van, hogy a pénzügyi szervek a gyakorlatban is hozzájáruljanak ezeknek az előnyöknek az érvényesítéséhez – fűzte hozzá az igazgató. A fiskális kedvezményeket a Szövetkezeti Törvény 76-os cikkelyének módosításával rögzítették, az új előírások egy sor kivételezést biztosítanak a 2015-ben hozott, 227-es számú tör­vénnyel rögzített adótörvénykönyv előírásaival szemben. Ezek szerint adómentességet élveznek a mezőgazdasági termékeket feldolgozó és/vagy genetikai anyagot termelő, illetve forgalmazó és/vagy tenyésztési, illetve reprodukciós tevékenységet folytató mezőgazdasági szövetkezetek a következőek szerint: a frissen alapított szövetkezetek a termelés megkezdésének pillanatától számított öt évig, szintén öt évig a már működő szövetkezetek a törvény hatálybalépését követő hónappal kezdődően.

Hasonlóképpen adómentességet élveznek a felvásárlási és értékesítési szövetkezetek, valamint a mezőgazdasági vagy erdőterületek közös használata, illetve a hal- és haszonállat-tenyésztés céljából létrehozott szövetkezetek a következőek szerint: a frissen alapított szövetkezetek a termelés megkezdésének pillanatától számított öt évig, szintén öt évig a már működő, az előző pénzügyi évben hárommillió eurót meg nem haladó üzleti forgalmat lebonyolított szövetkezetek a módosító törvény hatálybalépését követő hónappal kezdődően.

Mentesülnek a jövedelemadó-fizetés kötelezettsége alól a mikrovállalkozásként működő szövetkezeti tagok és magánszemélyi, engedélyezett magánszemélyi, egyéni vagy családi vállalkozói minőséggel rendelkező szövetkezeti tagok. A módosítás szerint a mikrovállalkozások követelményeinek eleget tevő szövetkezetek nem esnek az adótörvénykönyv III. fejezetében rögzített, a mikrovállalkozások jövedelmi adózását szabályozó előírások hatálya alá, és profitadó fizetésére kötelezettek.

A szövetkezeti tagok mentesülnek az ingatlan- és területadó terhe alól is, amennyiben az illető ingatlanokat, illetve területeket mezőgazdasági termelésre használják, a termést pedig a szövetkezet felé vagy a szövetkezeten keresztül értékesítik. Ugyanakkor a szövetkezeti tagoknak nem kell adót fizetniük a szövetkezetnek bérbe adott területek utáni jövedelem után. A fenti adókedvezményekre azok a szövetkezeti tagok jogosultak, akik termésük legalább felét a szövetkezet felé vagy szövetkezeten keresztül érté­kesítették.

A törvény megjelenését követő hatvan napon belül a mezőgazdasági, a pénzügyi és a fejlesztési minisztérium közös rendeletben határozza meg azokat a feltételeket, amelyek alapján a szövetkezeti tagok a fenti adózási kedvezményekben részesülhetnek. A szövetkezeti törvényt módosító és kiegészítő 2019/21-es törvény teljes eredeti szövege elolvasható a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének honlapján (szekelygazda.ro) a Szakmai anyagok menüpontban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2019-01-22: Gazdakör - Bokor Gábor:

Indul a szaktanácsadói munka (Falugazdász-hálózat Háromszéken)

Elkészült a Háromszéken tevékenykedő falugazdászok éves munkaterve. A kijelölt tevékenységek egy részét önállóan fogják megvalósítani a hálózat szakemberei, a nagyobb rendezvényeket társszervezetekkel együtt bonyolítják le – tudtuk meg Orbán Miklóstól, a székelyföldi falugazdász-hálózatot működtető Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének alelnökétől.
2019-01-22: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázati kiírások az év elején

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatónőjénél, Cătălina Savinnál érdeklődtünk a közeljövőben várható pályázati kiírásokról. Az igazgató elmondása szerint az év első három hónapjában az országos ügynökség újabb intézkedések pályázhatóságát fogja elindítani, a teljes keretösszeg 445,8 millió euró lesz.