Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. január 22., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiértékelő és sorshúzás
Megkövült élet című keresztrejtvény-sorozatunk kiértékelőjét ma 17 órától tartjuk Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben. Várunk minden hűséges rejtvényfejtőt és érdeklődőt, hogy a szerzőkkel, Kisgyörgy Zoltánnal és Forrai Tiborral együtt értékeljük az elmúlt év sorozatának tanulságait. Nem marad el a sorshúzás sem, amelynek során leghűségesebb rejtvényfejtőink értékes könyveket, Háromszék-előfizetést, vásárlási utalványokat nyerhetnek. Közreműködik Gazda Zoltán színművész.

A magyar kultúra napja
ELŐADÁS A KÖNYVTÁRBAN. Nyelvi-vallási együttélésünk érdekességei Erdélyben címmel tart előadást Vetési László református egyházi író, szórványkutató, szociográfus ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az esemény alkalmat teremt a Háromszék Kultúrájáért díj ünnepélyes átadására. Közreműködik a baróti Bujka énekegyüttes.
ELŐADÁS A SZÍNHÁZBAN. A Liliom című előadást a Tamási Áron Színház közönsége ma 20 órától tekintheti meg a színház nagytermében Bocsárdi László rendezésében.
TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR. Ma 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Egybeterelt ösvények, azaz az út címmel beszélgetésre kerül sor az olaszteleki Bene Lászlóval itthon maradásról, megélhetésről, helytörténetről, gyűjtésről, példaképkeresésről és -választásról. Az esten a meghívott által begyűjtött olaszteleki képeslapok és fényképek másolataiból nyitnak rendhagyó kiállítást. A meghívott vendége lesz az olaszteleki id. Márkó László és a székelyszáldobosi Farkas Ottó. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.
ÖRÖKSÉGÜNK ŐREI KIÁLLÍTÁS. Közös fotókiállítást szerveznek ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház előcsarnokában a kézdivásárhelyi kaszárnya és minorita rendház őrei. Az eseményen közreműködik Borcsa Imola író, aki Kézdivásárhely-kötődésű novelláját olvassa fel.
A SEPSISZENTGYÖRGYI TEIN TEAHÁZBAN szerdán 17 órakor mutatja be Boér Hunor könyvtáros, muzeológus a Szent Anna című könyvet. A kiadványt méltatja Jánó Mihály művészettörténész. Előadást tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel. A magyar kultúra napja alkalmából sorra kerülő esemény házigazdája Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója. Az est különlegessége, hogy a jelenlevők megkóstolhatják a Szent Anna-tó körüli erdő gyógynövényeiből összeállított, Tündér Anna elnevezésű teakeveréket.
A RÉTYI KOVÁTS ANDRÁS IFJÚSÁGI KONCERT-FÚVÓSZENEKAR a magyar kultúra napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében koncertezik január 26-án 20 órától Maksai József karnagy vezényletével. Jegyek elővételben a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.

Színház
DIÁKSZÍNPAD. Ma 13 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpada a kovásznai Művelődési Központban bemutatja Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című mesedrámáját.
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház ma 19 órától a Despre oameni şi cartofi című előadást játssza a Művész Teremben. Rendező: Radu Afrim.
M STUDIO. Szerdán 19 órától a Háromszék Táncstúdióban újra műsoron a Romeo & Julia című produkció. Rendező: Uray Péter. Az előadásra jegyek a központi jegyirodában, valamint a biletmaster.ro oldalon válthatók.
EGYÉNI ELŐADÁS. Január 25-én, pénteken 19 órától Benedek Ágnes Ibusár-megállóhely című egyéni előadása látható Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház kamaratermében.

Könyvbemutató
SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY ERDÉLYI KÖRÚTON. Hatállomásos erdélyi bemutató körúton népszerűsíti Székelyek – Történelemről és hagyományról című, a Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent regényes művelődéstörténeti munkáját Száraz Miklós György József Attila-díjas író. Körútjának háromszéki állomásai: szerdán 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központjában. Moderátor: Sántha Attila.

Hitvilág
IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT. Sepsiszentgyörgyön január 18–27. között egyetemes imatizedet tartanak. Ma 18 órától a református Vártemplomban Szabó Lajos kanonok, szerdán a Szent József katolikus templomban Kovács István unitárius lelkész szolgál.
A KISMAMA KLUBBA keddenként 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházköz­ségnél azokat az anyukákat várják, akik vágynak a közösségi életre, és úgy szeretnének kikapcsolódni, hogy közben a gyermekük is értelmes foglalkozással tölti az idejét.
ELŐADÁS. Árkoson az Unitárus Közösségi Házban szerdán 18 órától Antal Vali természetgyógyász és Nemes Mátyás biogazda Tisztán kívül-belül címmel tart előadást.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES ma 18 órától a Vágják az erdei utat című előadást játssza a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Ivácson László.

Zene
SZIMFONIKUS REMIX. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében szerdán 19 és 21 órától fellép a magyarországi Margaret Island és a Heureka Pop Orchestra. Karmester: Grünvald László. Jegyár: 50 lej; diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezménnyel 25 lej. Jegyek kaphatóak a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám).

Kiálítás
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT szervezésében január 25-én, pénteken 18 órától kezdődik Bucur Mana és Biró Kálmán Enikő képzőművészek Hasonlómás című kiállításának megnyitója a Lábas Házban (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 7. szám). A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője; a tárlatot Dimény András képzőművész nyitja meg. A kiállítás megtekinthető január 26. és február 22. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Űrdongó – amerikai, akció, kalandfilm, sci-fi, román felirattal és Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, románul beszélő; 18.15-től Aurora Borealis – magyar dráma, román felirattal; 18.30-tól Üveg – amerikai dráma, thriller, horror, román felirattal; 20.30-tól Örök tél – magyar történelmi dráma, román felirattal; 21-től Lajkó – Cigány az űrben – magyar fekete komédia, román felirattal.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma 8–17 óráig; Dálnokban 8–15 óráig szerdán a 2-es, 3-as, csütörtökön a 4-es, pénteken az 1-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
EZÜST AKADÉMIA. Ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében dr. Pap Levente egyetemi docens A női cicomák címmel tart előadást.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
EGYÜTT A RÁK ELLEN. Szerdán 17 órától a sepsiszentgyörgyi Míves Házban tartja találkozóját az Együtt a Rák Ellen Egyesület, amelyre minden érdeklődőt várnak.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ERDÉLYI KÁRPÁT-EGYESÜLET háromszéki osztálya Oroszlán-hegy a Kréta szigetén címmel vetített képes előadást szervez szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza dísztermében. Előadó: Barthalis Szabolcs.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2019-01-22: Nemzet-nemzetiség - :

Csáky Zoltán: Nyomomban kék farkasok / 2. (Besúgók, ügynökök, informátorok. A „Costică” 2215. számú megfigyelési követési dosszié titkai)

Tévés iskolám első vizsgája a hírhedtté vált bicskás riport volt. A Hargita című napilapban olvastam az egyre gyakoribbá váló bicskás verekedésekről. 1973–74 telén tizenöt eset közül az egyik Csíkbánkfalván halálozással végződött. Kértem Bodort, hadd menjek le, óvott, de mellém adta Öllerer József operatőrt.
2019-01-22: Sport - :

Kiesett Simona Halep és Alexander Zverev (Tenisz, Australian Open)

1 óra 47 perces csatában győzött Serena Williams a világelső Simona Halep ellen a legjobb 16 között az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe. A címvédő Babos Tímea és Kristina Mladenovic a belga Kirsten Flipkens és a svéd Johanna Larsson felett diadalmaskodott két szettben (6:1, 6:4).