Szekusok és gazemberek

2019. január 24., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Úgy tűnik, egyhamar nem változik ez: a meglehetősen eredeti román demokráciában a választási jog legjobb esetben is azt jelenti, hogy a román társadalomnak szekusok és gazemberek közül kell választania vezetőket.

Ott vannak egyfelől a régi, jól ismert arcok többnyire a hagyományos, legalább valamicske múlttal, történelemmel rendelkező pártokba tömörülve: jelentős részük kisstílű gazfickó vagy éppen minden hájjal megkent, dörzsölt, korrupt gazember. Joggal hitte, hiszi azt a román társadalom elsöprő többsége, hogy minden baj forrása e korrupt politikai osztály – érthető hát, hogy kitörő lelkesedés fogadta azokat a bűnügyi vizsgálatokat, amelyek nyomán jó néhány képviselőt, szenátort, minisztert rácsok mögé zártak.
Csakhogy a kamerák kereszttüzében zajló bűnüldözésnek egyre több vadhajtása tűnt fel, különösen a magyar ügyekben vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy e boszorkányüldözés hátterében nem feltétlenül és nem minden esetben a korrupció felszámolásának és az igazság keresésének szándéka áll, hanem olyan ki nem mondott, de egészen jól beazonosítható államhatalmi érdekek is, mint az ingatlan-visszaszolgáltatás leállítása, a hiteles önkormányzati vezetők meghurcolása révén az épphogy magára találó közösség lefejezése, a megfélemlítés stb.
Aztán az is igen hamar kiderült, hogy a politikai osztály megreformálását zászlajukra tűző új erők sem annyira makulátlanok, sőt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség például a legaktívabbnak akkor mutatkozott a parlamentben, amikor az ügyészség és a titkosszolgálatok közötti titkos paktumok kérdése vagy a nyomozó hatóság privilégiumainak megszüntetése került napirendre. Dacian Cioloșról és új pártjáról is egyre több kompromittáló információ lát napvilágot: előbb az derült ki róla, hogy fiatalkorában a magyargyűlölő Gheorghe Funar pártjában igyekezett karriert építeni, most pedig Marius Oprea történész állt elő azzal, hogy az alakulatát bejegyzők a Securitatéhoz köthetők. Cioloș magyarázkodása pedig a legkevésbé sem meggyőző, a politikai osztály megreformálását zászlajára tűző politikustól ugyanis a legkevesebb, ami elvárható, hogy tiszta lapokkal, feddhetetlen egyéniségekkel induljon.
Hozzá nem értő, dilettáns, korrupt politikusok egyik oldalon, okkult erők, gyanús hátterű figurák, volt és jelenlegi szekusok a másikon – csoda-e, hogy lassan elfogy, kiürül az ország? Reményt, némi bizodalmat csak az adhat, ha nem a nagypolitika, Bukarest felé nézünk, hanem az önkormányzatok szintjén egyre erőteljesebben megnyilvánuló decentralizációs, regionalista törekvésekre tekintünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1642
szavazógép
2019-01-23: Közélet - Jánó Mihály:

Egy néző vallomásai (Nemes Levente színművész laudációja)

Eugenio Barba nemzetközi hírű rendező megfogalmazása szerint „a színház mint művészet legfőbb alapanyaga a néző és előadó/performer közötti energia/viszony”. Ez alkalommal mint egy színházba járó, hűséges néző szeretném köszönteni Nemes Levente színművészt. A nézőnek abban a kiváltságban van része, hogy több évtizeden át követhette e nagyszerű színész pályáját.
2019-01-23: Közélet - Iochom István:

Örökségünk őrei kiállítás a Vigadóban (A magyar kultúra napja Kézdivásárhelyen)

A magyar kultúra napja alkalmából a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) és a Nagy Mózes Elméleti Líceum Örökségünk őrei csapatai közös fotókiállítást szerveztek a Vigadó Művelődési Ház emeleti előcsarnokában.