Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A magyar kultúra napjaDíjazták Böjte Csabát

2019. január 23., szerda, Világfigyelő

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, tegnap a budapesti Hagyományok Házában.

  • Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, miután átvette a Pro Cultura Hungarica díjat. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
    Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, miután átvette a Pro Cultura Hungarica díjat. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjat átadva Böjte Csaba munkásságát méltatta. Felidézte, hogy 1992-ben kezdte meg papi szolgálatát Déván, amikor befogadott néhány igen rossz sorban tengődő utcagyereket. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményében ma már több mint 2500 gyermekről gondoskodik, megtanítva őket szeretettel fordulni mások felé, segíteni az elesetteken. Ezek a gyermekek a legnagyobb ajándékot kapják Böjte Csabától és munkatársaitól: szeretetet – hangsúlyozta a miniszter.
Böjte Csaba a közösség, a család fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy az emberek feladata a szeretet, a közösségépítés, a közösségben való munkálkodás és alkotás.
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy a kultúra átszövi a mindennapjainkat, környezetünkből, múltunkból merít, a közösség életéből és a gyökereinkből, tradícióinkból táplálkozik. Fekete Péter véleménye szerint a kultúra kimeríthetetlen gazdagságot jelent, amelynek forrása maga az alkotó ember. „A kultúra tehát merészség, fantázia, esztétikum és harmónia, hit abban, hogy másokat is boldoggá tehetünk mély tisztelettel és alázattal, egymásra hangoltan, kölcsönös figyelemmel” – mutatott rá, hozzátéve: bíznunk kell a magyar kultúra felemelő erejében, hiszen értékeink, kulturális javaink így válnak közkinccsé az egész közösség gyarapodására.
Idén 14 intézmény érdemelte ki a Minősített Közművelődési Intézmény Címet, a Közművelődési Minőség Díjat a Csabagyöngye Kulturális Központ képviselője vehette át Fekete Pétertől és Rétvári Bence parlamenti államtitkártól. Államtitkári elismerő oklevélben részesült Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány ügyvezetője, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság tiszteletbeli elnöke, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgatója, Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese, Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 501
szavazógép
2019-01-23: Közélet - Iochom István:

Örökségünk őrei kiállítás a Vigadóban (A magyar kultúra napja Kézdivásárhelyen)

A magyar kultúra napja alkalmából a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) és a Nagy Mózes Elméleti Líceum Örökségünk őrei csapatai közös fotókiállítást szerveztek a Vigadó Művelődési Ház emeleti előcsarnokában.
2019-01-23: Világfigyelő - :

Márai-kiállítás nyílt Kassán (A magyar kultúra napja)

Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére tegnap, a magyar kultúra napján. A tárlat a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum–Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jött létre és válik állandó részévé a Márai-háznak, amelyet a magyar kormány mintegy 160 millió forintos támogatásával vásároltak meg.