Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2019. január 25., péntek, Mi, hol, mikor?

Zene
OPERETTISSIMO. A kolozsvári  együttes újévi koncertje ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében látható. Jegyár: 35 lej.
FÚVÓSKONCERT. A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében koncertezik Maksai József karnagy vezényletével. Jegyek elővételben a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.

Megkövült élet című keresztrejtvény-sorozatunk nyertesei
* 200 lejes vásárlási utalvány a Kreaton Kft. felajánlásával és 3 db belépő a rozsnyói Dinó-parkba: Bende Olga – Kovászna
* 200 lejes vásárlási utalvány a Saigon Kft. felajánlásával és 2 db belépő a rozsnyói Dinó-parkba: Nemes Gergely – Kézdivásárhely
* egy-egy 100 lejes vásárlási utalvány az Elenis vendéglő felajánlásával és 2 db belépő a  rozsnyói Dinó-parkba: Gerendi Ildikó, Szász-Fejér Gyöngyi és Papp Zoltán Árpád – Sepsiszentgyörgy
* Csinta Samu Plakátballada című kötete és egy belépő a rozsnyói Dinó-parkba: Kristó Csilla és Györbíró Zsuzsanna – Sepsiszentgyörgy
* további könyvnyeremények: Gothárd Melinda, Gászpor Ilona, Gergely Judit, Fodor Klára, Debreczeni Erzsébet, Bedő Rozália, Orosz Rozália, Simon Edit, Hubbes Alfréd, Kónya Ferenc, Makkai Sándor, Szekeres Judit, Balogh Ibolya, Geréd Ilona, Gyenge Ferenc, Papp Imola Kinga, László Attila, Ferenczi István, Boda Sándor, Lepedus Gyula, Molnár Gizella, Turos János, Ferenczi Erzsébet – Sepsiszentgyörgy és Dancs Margareta – Kovászna

Kérjük azt a személyt, aki a sorsoláson tévedésből elcserélt egy szemüveget, a nála levőt hozza be szerkesztőségünk titkárságára.

Kiállítás
HASONLÓSÁG. Az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében ma 18 órakor nyitják meg Mana Bucur és Biró Kálmán Enikő képzőművészek Hasonlómás-Diversimilar című kiállítását a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, a tárlatot Dimény András képzőművész nyitja meg. A kiállítás megtekinthető január 26. és február 22. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
HAGyOMÁNy. A Zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban (Vasút utca 789. szám) vasárnap 15 órakor megnyitják a Samanisztikus hagyományok moldvai csángó falvakban? című kiállítást. Beszédet mond: Sántha Attila költő és nyelvész, házigazda: dr. Pozsony Ferenc. Dr. Kinda István bemutatja a Medvék, hejgetők, urálók című katalógust.

Hitvilág
ISTENTISZTELET. A kézdivásárhelyi evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám) vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteletre várnak felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit.
IMATIZED. A január 27-ig tartó egyetemes imatized keretében Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától a Szent Gellért katolikus templomban Müller Loránd református lelkipásztor, szombaton az unitárius templomban Dénes Előd református lelkipásztor, vasárnap a belvárosi református templomban Dávid György katolikus plébános szolgál.
BEMUTATKOZÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban vasárnap a 10.30-as szentmise részeként bemutatják az elsőáldozó gyermekeket. Az elsőáldozás idén május 19-én lesz a 10.30-as szentmisén.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.30-tól Egy kutya hazatér (amerikai családi kalandfilm, 96 perc román felirattal), 16.45-től Asterix: A varázsital titka (francia animációs családi film, 85 perc, 3D, magyar szinkronnal), 18.15-től Instant család (amerikai családi vígjáték, 119 perc, román felirattal), 18.30-tól Két királynő (angol életrajzi-történelmi film, 125 perc, román felirattal), 21 órától Pillangó (amerikai életrajzi dráma, 133 perc, román felirattal).

Színház
EGYÉNI ELŐADÁS. Ma 19 órától Benedek Ágnes  Ibusár-megállóhely című egyéni előadása látható a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében.
VENDÉGJÁTÉK. A kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja szombaton 19.30 óráttól a pákéi kultúrotthonban mutatja be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.
HAHOTA. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Hülyeség nem akadály című zenés szilveszteri kabaréja Baróton ma 17 és 20 órától a Művelődési Házban látható.

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma és vasárnap 18 órától a Cimborák Bábszínház stúdiótermében bérleten kívül játssza A halhatatlanságra vágyó királyfi című magyar népmese alapján készült bábjátékát. Rendező: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor. Az előadásra jegyek előjegyeztethetők a 0755 335 400-as telefonon (Csüdöm Eszter). Jegyet váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

Képernyő
A Brassai Tv műsora az Erdély TV-ben ma 14.30-tól: Lapszemle. Események-rendezvények. KönyvJelző. Napok hordaléka: ökumenikus imanyolcad, 2019. Zenés magazin. A műsor az RTT-n vasárnap 9, hétfőn 8, kedden 22 órától látható.

Lélekmagok vására
Sepsiszentgyörgyön a Szimpla kávézóban szombaton 10–14 óráig várják a kertészkedés iránt érdeklődőket a Lélekmagok első vásárán, ahol régi tájfajták magjait lehet ajándékozni, fogadni vagy cserélni, azzal a feltétellel, hogy ki-ki továbbtermessze, szaporítsa és terjessze azokat. Ezeken a vásárokon a zöldségfélék régi fajtáinak megőrzésére és elterjesztésére törekszenek. A rendezvényt szervező Seminţe cu suflet csoport 4 éve létezik, kb. 2000 tagot számlál, és a téli hónapokban országszerte szervez ilyen vásárokat. Érdeklődni a 0727 713 376-os telefonon lehet.

Szűrővizsgálat
Az illyefalvi Pető Képző- és Fejlesztő Központban január 28-án, hétfő délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra várnak központi idegrendszeri károsodással élő csecsemőket, gyermekeket és felnőtteket. A rendelésen szeretettel elvárnak minden olyan gyermeket, akinél szülés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Várnak továbbá olyan gyermekeket és felnőtteket is, akiknek stroke, illetve koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk, s azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban, sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat célja, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát, és döntés szülessen arról, hogy fejleszthetők-e a konduktív pedagógia módszerével. Előzetes bejelentkezés a 0724 266 020-as telefonon.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Dálnokon ma 8–15 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében, Zágonban ma 8.30–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
ELŐADÁS. Az RMDSZ kézdivásárhelyi nőszervezete Szily Nóra Boldogabb 2019-es évet, avagy az elégedettség titkai című önbizalom-erősítő és motivációs előadásával indítja az évet ma 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Jegyek elővételben kaphatóak a Vigadó közönségszolgálati irodájában ma 8–15 óráig, illetve előadás előtt egy órával a helyszínen. A jegy ára: 35 lej.
TORTAKIÁLLÍTÁS. Tortafénykép- és tortakiállításra, cukrásztechnikák gyakorlati bemutatására várják az érdeklődőket ma 17 órára az étfalvi volt Bethlen Kata-iskola épületébe. Meghívott előadó-bemutató Gábor Éva.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
FILMVETÍTÉS. A Bruno Grö­ning Baráti Kör szervezésében szombaton 14 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban levetítik A fenomén, Bruno Gröning című  dokumentumfilmet, amely három részben mutatja be a misztikus tanító életútját. A belépés ingyenes.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 1. szám alatti Richter II. (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Bánki Donát utca 29. szám alatti Salvia III. (0267 310 424); Kézdivásár­helyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0267 340 914); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2019-01-24: Közélet - Szekeres Attila:

Tüdőkórházat építenek Sepsiszentgyörgyön

Tovább bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházat. Kovászna Megye Tanácsának januári soros ülésén, szerdán elfogadták a felépítendő tüdőkórház, valamint a mágneses rezonanciás vizsgálati- és stroke vészhelyzeti központ megvalósíthatósági tanulmányát és a beruházások műszaki-gazdasági mutatóit.
2019-01-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy az angyalosi
id. SZÁSZ BÉLÁNÉ
BOROS BERTA
életének 91. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2019. január 25-én 13 órakor lesz az angyalosi temetőben.
A gyászoló család
795