Újabb elismerés Fa Nándornak

2019. január 29., kedd, Magazin

Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót beiktatta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A ceremónián Kárpáti György, az egyesület elnöke nyújtotta át az elit tagságot igazoló plakettet.

A hajótervezőként és hajóépítőként is elismert vitorlázót a szeptember 19-én elhunyt négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok párbajtőrvívó, mesteredző, Kulcsár Győző megüresedett helyére választották be a tagok. Méltatását Gundel Takács Gábor sportriporter olvasta fel.
Ebben elhangzott, hogy kajak-kenuval kezdte sportpályafutását, majd már vitorlázóként a finn dingi hajóosztályban versenyzett, de az 1984-es olimpiai bojkott miatt fel kellett adnia álmait, ezért ebben a hajóosztályban befejezte szereplését. Amint arra a laudáció kitért, Fa Nándor a 42. halhatatlan magyar sportoló, azonban mind közül az első, aki nem rendelkezik olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki éremmel. „Másoknál csak önmagunk legyőzésével lehetünk jobbak. Azt gondolom, Fa Nándort minden fiatal elé példaképnek lehet állítani” – hangzott el a sportemberről, aki pályafutása alatt három könyvet is írt a Szent Jupát 700 napja, Magad, uram és Kalandjaim a Föld körül címmel.
Fa Nándor rövid beszédé­ben kitért rá, hogy kicsit még szoknia kell ezt az elismerést, ugyanakkor óriási megtiszteltetésnek tartja, ugyanis olyanoktól kapta, akik maguk is a csúcson voltak és ismerik az oda vezető utat. „Az az ötven év, amit sportolóként megéltem, hihetetlen küzdelmet és munkát hozott, de nem érzem áldozatnak, hiszen az a szépség, amit kaptam, nincs arányban ezzel” – hangsúlyozta.
Fa Nándor ötször vitorlázta körbe a Földet – háromszor egyedül –, tavaly február óta pedig a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját tölti be. A Vendée Globe elnevezésű Föld körüli viadalon 1993-ban maga tervezte és építette hajójával az ötödik helyen végzett, ezzel ő volt a legjobb nem francia vitorlázó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2019-01-29: Sport - :

Véget ért a bajnokság (Lábtenisz)

A Máthé L./Farkas/Moldován trió végső sikerével zárult a megyeszékhelyi Sepsi Lábteniszbajnokság, amelynek a szentgyörgyi Székely Mikó Kollégium sportterme adott otthont.
2019-01-29: Magazin - :

Éjszakai polgármester Prágában

A cseh főváros önkormányzata Jan Sternet nevezte ki „éjszakai polgármesternek”, aki munkatársaival – elsősorban a belváros és a városi rendőrség képviselőivel – együtt a cseh főváros éjszakai életének a problémáival fog foglalkozni – közölte Hana Trestíková városi tanácsos.