Díjazták Hegedűs Ferenc kultúrmecénást

2019. január 30., szerda, Közélet

A magyar kultúra napján az RMDSZ Bihar megyei szervezete tanintézményekkel, civil szervezetekkel és a magyar történelmi egyházakkal közösen a nagyváradi Szigligeti Színházban megszervezett gálaesten díjazta azokat, akik tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak anyanyelvünk, hagyományaink és nemzeti értékeink megőrzése, továbbadása érdekében.

A gálaesten a rendezvény magyarországi fővédnöke, Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelőtestületének elnöke és Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke mondott köszöntőbeszédet. A gálaesten három Magyar Kultúráért-emlékplakettet, három Magyar Kultúráért-díjat, egy életműdíjat és egy Jakobovits-díjat adtak át. A rendezvényen Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, kultúrmecénás is rangos elismerésben részesült, idén ő vehette át a Jakobovits Miklós-díjat.

Idén hetedik alkalommal került átadásra a RMDSZ Bihar Megyei Szervezete és az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság által létrehozott Jakobovits Miklós-díj. Ezzel a díjjal állítottak emléket Jakobovits Miklós  Munkácsy-díjas festőművésznek, aki munkásságával a város hírnevét öregbítette nem csupán az országban, hanem világszerte. A díjat szakmai kuratórium ítéli oda, és minden évben január 22-én, a magyar kultúra napján adnak át egy olyan személyiségnek, aki a képzőművészet, a művészettörténet, képzőművészeti menedzsment területén végzett kiváló tevékenységével hozzájárult az erdélyi képzőművészet hazai és nemzetközi megismertetéséhez.

Ez alkalomból nem képzőművészt, hanem egy kultúrmecénást, Hegedűs Ferenc vállalkozót, egy olyan székelyföldi személyiséget tüntettek ki, aki volt tanárainak, néhai Kosztándi Jenőnek és Kosztándi B. Katalin képzőművészeknek állandó galériát hozott létre és működtet Gábor Áron téri épületében, és tette azt azért, mert egy életre megszerettették vele a művészetet.

Műtermeket hozott létre képzőművészeti tevékenységre vágyó gyermekek és fiatalok számára, ahol szakemberek irányítják a különböző művészeti foglakozásokat. Művészeti táborokat, művészeti eseményeket szervez és támogat. Önzetlensége, művészeti és szociális érzékenysége példaadó – olvasható az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság honlapján. A díjat (díszoklevél, plakett és kisplasztika)  Jakobovits Márta, Ferenczi Noémi-díjas keramikusművész, Jakobovits Miklós özvegye, az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság elnöke, Márton Árpád, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Magyar Örökség-díjas csíkszeredai festőművész, Tank-Szigeti Ildikó, a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesületének elnöke és Jovián György, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Munkácsy-díjas festőművész adta át Hegedűs Ferencnek, akinek az ünnepségen jelen levő Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is gratulált.

A gelencei születésű kézdivásárhelyi vállalkozó laudációját Márton Árpád mondta el. „Hegedűs Ferenc foglalkozása vállalkozó, ingatlanfejlesztésben és turizmusban érdekelt, de mindezek mellett mecénáskodik. Számtalan megvalósításnak részese, megteremtője. Kiemelkedően sokat tesz Kézdivásárhely és környéke gazdasági és kulturális fejlődéséért és annak érdekében. Bátran kijelenthető, hogy nemcsak szereti és értékeli a művészeteket, hanem komoly anyagi hozzájárulásával támogatja is… Az udvarterek városában általa udvartere lett a művészeteknek, létrehozván a Kosztándi Galériát. A sokfelé ágazó cselekvései közepette nem feledkezhetünk meg a bálványosi hozzájárulásáról sem, mert amikor az ingatlan felújult, mindjárt egy alkotótábort hoztak létre a Szarvadi házaspárral, ami nagyon színvonalas mű­hellyé nőtte ki magát (...) Dolgozik, önzetlenül cselekszik tovább. A dicséretek, kitüntetések nem vakítják, lelkében, tettében együtt él azzal a közösséggel, amiből és ahonnan vétetett” – mondotta a csíkszeredai festőművész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2019-01-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a vargyasi
BRĂESCU ERZSÉBET
(szül. FEJÉR)
életének 96., özvegységének 36. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. február 1-jén, pénteken
13 órakor lesz
unitárius szertartás szerint
a ravatalozóháztól.
Részvétfogadás január 31-én, csütörtökön 14–16 óráig és a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
856
2019-01-30: Közélet - László Zsuzsa:

Kivételes csend (Jeney Éva emlékére)

Nem mondok újat azzal, hogy törékeny az életünk. Azzal sem, hogy mindenkinek megvan a maga, erre a létre megszabott ideje. Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy mind kilépünk innen egyszer. Én akkor is napok óta szomorú vagyok, és nem hiszem el, ami történt.