PályázatA tej útja Háromszéken

2019. január 30., szerda, Közélet

Helyi tejtermelői lánc létrehozására irányuló pályázatot nyert a LAM Alapítvány a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségtől (AFIR) – adja hírül a hitelintézmény.

  • A pályázat megnyitó eseménye. Forrás: LAM Alapítvány
    A pályázat megnyitó eseménye. Forrás: LAM Alapítvány

A Helyi termékpiac létrehozása Illyefalva–Sepsiszentgyörgy–Uzon kistérségben, rövid ellátási lánc kialakítása érdekében című projekt célja egy olyan közvetlen tejtermelői lánc felépítése, melyen keresztül a tejtermelő gazdától, egy helyi tejfeldogozó kisüzemen keresztül közvetlenül jutnak el a tejtermékek a fogyasztóhoz háromszéki boltok és panziók segítségével. A pályázati program része 15 helyi vásáron/rendezvényen való részvétel a régióban, az érintett témakörök között szerepel a hagyományos termékek és receptek bemutatása, az e-kereskedelem, a helyi termékek sajátos marketingje, valamint az európai mezőgazdasági termékek minőségi rendszerének ismertetése.

Klárik Attila, a pályázat lebonyolító szervezetének, a LAM Alapítványnak a vezetője szerint a kezdeményezés korántsem újszerű, hiszen a múlt század negyvenes éveinek végéig számtalan hatékony szövetkezeti formát működtettek az erdélyi magyar gazdák, iparosok és kereskedők, többek között székelyföldi tejszövetkezetek biztosították a bukaresti vajpiac termékeinek mintegy 50 százalékát, de exportjuk is jelentős volt. Így valójában egy annak idején kitűnően működő rendszert próbálnak úja visszaépíteni a köztudatba, jelen pályázatuk ötlete is ennek a példamutatásnak a jegyében fogant. A projekt megvalósításának időtartalma 21 hónap, az októberi megnyitó óta több rendezvényen, helyi vásáron sikerült bemutatni az érdeklődőknek.

A pályázatot a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terv keretében az Országos Vidékfejlesztési Program finanszírozza, összértéke 365 857 lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 349 089,94 lej. A partnerségnek négy tagja van, a LAM Alapítvány mellett az illyefalvi Muntyán Gyula magánvállalkozó tejtermelő gazdasága mint nyersanyag- (tej) beszállító, az ugyancsak illyefalvi Meotis Kft. mint a hálózat termékeit előállító tejfeldolgozó üzem, valamint a bikfalvi Téglás Panzió mint közvetlen értékesítési pont – áll a LAM Alapítvány közleményében. (fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2019-01-30: Közélet - László Zsuzsa:

Kivételes csend (Jeney Éva emlékére)

Nem mondok újat azzal, hogy törékeny az életünk. Azzal sem, hogy mindenkinek megvan a maga, erre a létre megszabott ideje. Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy mind kilépünk innen egyszer. Én akkor is napok óta szomorú vagyok, és nem hiszem el, ami történt.
2019-01-30: Máról holnapra - Farkas Réka:

Csak egy egyetem?

Mintha az erdélyi magyarság sorsát tükrözné a marosvásárhelyi magyar orvosképzés kálváriája. Feladtuk-forma, mint még annyi mindent, és most a huszonnegyedik óra után, esélytelennek tűnik bármilyen, a helyzet rendezését célzó próbálkozás.