Óvodafejlesztés a magyar kormány támogatásávalBefejezték a helyszíni felmérést

2019. január 30., szerda, Közélet

Háromszéken kilenc óvodát újítanak fel, illetve bővítenek a magyar kormány által támogatott határon túli óvodafejlesztési program második ütemében, amelyet Székelyföldön január 1-jén indítottak.  A helyszíni felméréseket már befejezték, a napokban a szerződéseket is megkötötték az érintett tanodákkal.

  • A vargyasi óvoda felújítására  helyi forrást és támogatást is felhasználnak. Hecser László felvétele
    A vargyasi óvoda felújítására helyi forrást és támogatást is felhasználnak. Hecser László felvétele

Sepsiszentgyörgyön a Benedek Elek Óvoda, a Gulliver Napközi Otthon és annak 5-ös számú tagóvodája szerepel a felújítási programban, továbbá Málnáson, Uzonban, Torján, Vargyason, Nagyajtán és Baróton végeznek munkálatokat a helyi óvodáknál a magyar kormány támogatásával. Különös helyzet áll fenn Vargyas esetében, ahol az önkormányzat 2017-ben döntött arról, hogy önerőből újítja fel a Borbáth Károly Általános Iskolához tartozó óvodát, a helyi tanács által megszavazott 517 ezer lejt félretették erre a célra, ami jelenleg is megvan, és bár az engedélyek beszerzése hosszú ideje húzódik, úgy tekintenek az ügyre, mint ami elindult és véghez is viszik.

Érdeklődésünkre Sütő Levente Lehel vargyasi polgármester elmondta, a magyar kormány támogatását kerítésre, játszótérre költik, mert még akkor is megéri az óvodát teljesen pontra tenni, ha évről évre kevesebb a gyermek. Jelenleg két csoportban harmincöt óvodása van a Borbáth Károly Általános Iskolának, ahol tavalytól 165-ről 143-ra apadt a teljes gyermeklétszám. Nincs munkahely, a fiatalok mennek el a faluból, tavaly harmincnál több haláleset volt, fogy a lakosság – ecseteli a település vezetője.

A határon túli óvodafejlesztési program erdélyi lebonyolítója a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelynek elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, minden óvoda, amelyiknek megítélték a támogatást, megkapja a jóváhagyott összeget akkor is, ha időközben önerőből elvégeznek bizonyos munkálatokat. Burus-Siklódi Botond leszögezte, a kedvezményezett tanintézmények módosíthatják eredeti tervüket, hogy mire fordítják a magyar állami támogatást, a lényeg, hogy az óvodába járó gyermekek élvezzék a fejlesztés előnyeit. A magyar kormány 2017-ben indította a 38,5 milliárd forint értékű óvodafejlesztési programot, amelyből 150 új létesítmény valósul meg, és 450 óvodát újítanak fel, valamint játszótereket építenek az  óvodák udvarán. Erdélyben ötvennégy új óvoda épül és ötven újul meg az említett támogatásból.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2019-01-30: Máról holnapra - Farkas Réka:

Csak egy egyetem?

Mintha az erdélyi magyarság sorsát tükrözné a marosvásárhelyi magyar orvosképzés kálváriája. Feladtuk-forma, mint még annyi mindent, és most a huszonnegyedik óra után, esélytelennek tűnik bármilyen, a helyzet rendezését célzó próbálkozás.
2019-01-30: Közélet - Nagy D. István:

Kerékpárutak pályázatból

A városi mobilitási tervben foglalt biciklisávok, kerékpárutak kialakítása is szerepel abban a pályázatban, amelyet Sepsiszentgyörgy önkormányzata március végéig szándékszik benyújtani a Regionális Operatív Program négyes számú intézkedési tengelyénél. Az elképzelés egyebek mellett az Olton átívelő, gyalogosoknak és kerékpárosoknak szánt hidat, valamint az úgynevezett biciklimegosztó (bikesharing) rendszer kialakítását is magában foglalja. Utóbbit a megújuló közszállítási rendszerrel is összekötné az önkormányzat.